Šport

Zaključek 29. zimske univerzijade Krasnojarsk 2019

V Krasnojarsku je z zaključno slovesnostjo zaključila 29. zimska univerzijada

Rusi so se izkazali kot izjemni gostitelji in zagrizeni športniki, saj so osvojili kar 112 medalj. Ostale države pa so skupaj zbrale 116 medalj. Slovenija je po desetih letih na zimskih univerzijadah ostala brez medalje, a so športniki pokazala izjemen ekipni duh. Najbližje medalji je bil Matevž Rupnik v alpski kombinacija. Zasedel je 4. mesto.

Poleg Matevža Rupnika, študenta Fakultete za naravoslovje, Univerze v Novi Gorici, je še sedmim slovenskim študentom uspelo priti med deseterico. V deskanju prostega sloga je Max Kralj Kos, študente Ekonomsko poslovne fakultete, Univerze v Mariboru, v disciplini halfpipe zasedel 5. mesto. Ekonomsko poslovno fakulteto je v superveleslalomu zastopal tudi Ven Florjančič, ki je zasedel 7. mesto. Na 9. mesto so se uvrstili deskar Jernej Glavan v paralelnem veleslalomu, sicer študent Višje strokovne šole, Šolskega centra Celje,  deskar prostega sloga Peter Podlogar (Ekonomska fakulteta, Univerze v Ljubljani) v disciplini slopestyle in ženska štafeta 3x5km v teku na smučeh v postavi Anja Žavbi Kunaver (Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani), Nina Klemenčič (Fakulteta za organizacijske vede, Univerze v Mariboru) in Neža Žerjav (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani). Na 10. mesto sta se uvrstila Saša Brezovnik (Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje) v slalomu in študent Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani, smučar prostega sloga Žiga Kovačič, v disciplini slopestyle.

Zimska Univerzijada 2019 - Zaključna prireditev, plesna točka

Rusi so univerzijado organizirali na zelo visokem nivoju, kar je na zaključni slovesnosti potrdil tudi predsednik Mednarodne univerzitetne športne zveze Oleg Matitsin, ko je dejal: ‘‘Krasnojarsk je postavil nove standarde.” Tudi pri zaključni slovesnosti so se Rusi izkazali in skupaj z organizatorji naslednje zimske univerzijade, ki bo v švicarskem Luzernu, priredili zanimivo in barvito zaključno slovesnost. Videli smo čustva in veselje ob zmagah, razočaranja ob porazih in veliko gostoljubnost domačinov in prostovoljcev, ki so bili ena najsvetlejših točk univerzijade.

Na zaključni slovesnosti je bil častni govorec premier Ruske Federacije Dmitrij Medvedjev, ki je dejal: ”Naredili smo vse, da bi se športniki in gostje v Rusiji počutili dobro sprejeti. Naše največje skupne zmage v športu so pogum, ekipni duh in predanost poštenemu boju na tekmovališčih.”

Tudi slovenski študenti so zelo pohvalili organizacijo univerzijade v osrčju Sibirije. Vsi so v en glas potrdili, da so bila prizorišča pripravljena na najvišjem možnem nivoju, primerljiva s tekmami svetovnega pokala. ”Celotna univerzijada je zelo velik in zanimiv dogodek. Sam sem pridobil zelo zanimivo in lepo izkušnjo. Glede tekmovanj v alpskem smučanju lahko rečem, da so bila organizirana na zelo visokem nivoju. Vse pripadajoče službe so delale dobro. S svojimi nastopi sem lahko  zadovoljen. Prikazal sem dobre vožnje in na vseh tekmah, ki sem jih startal, sem prikazal korektne vožnje,je nastope na univerzijadi ocenil Matevž Rupnik. Smučarska tekačica Anja Žavbi Kunaver pa je dodal: ”Poleg svojih tekmovanj, ki so bili seveda najpomembnejša zame, sva s sotekmovalko Nino Klemenčič obiskali precej ostalih tekem, saj se zavedava, da tudi ostalim našim športnikom veliko pomeni, če jih pridejo spodbujati sotekmovalci. S tem smo krepili ekipni duh, ki je bila na tej univerzijadi zares močno izpostavljen. Žal mi je, da se univerzijade nisem udeležila že kdaj prej.”

Zimska Univerzijada 2019 - Zaključna prireditev, nastop z otroki

Tudi ta univerzijada je izstrelila nekaj športnih zvezd. Štiri zlate medalje je osvojila tekačica na smučeh Alisa Žambalova. Zmagala je na vseh tekmah, na katerih je nastopila. Podobno uspešen je bil njen rojak Ivan Jakimuškin, ki je osvojil tri zlate v teku na smučeh. Rusi so pobrali skoraj polovico vseh medalj. Končna številka se je ustavila pri 112, od tega so osvojili 41 zlatih kolajn. Od ostalih športnikov, ki so osvojili več medalj in ne prihajajo iz Rusije, gre izpostavili alpsko smučarko Jesicco Gfrerer. Avstrijka je prišlo do treh zlatih medalj in hitrostnega drsalca iz Južne Koreje Jiwon Parka, ki je osvojil dve zlati in eno bronasto medaljo.

Podporniki udeležencev 29. zimske univerzijade v Krasnojarsku so: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o., športni dnevnik Ekipa SN, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Nova Univerza ter Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje.

 

Vse rezultate slovenskih športnikov najdeš tukaj.

 

Srečko FERLEŽ
 fisu-net in Srečko Ferlež

Sorodni članki

Back to top button