DeloPotovanje

Zakaj izbrati službo s službenimi potovanji? Preveri 8 prednosti

Mnoge kandidate od prijave na novo delovno mesto odvrnejo tista, ki od zaposlenih zahtevajo pripravljenost na službene poti. Najpogostejši razlogi so povezani z življenjem stran od svojih bližnjih in od udobja svojega doma. Kaj pa so prednosti službenih potovanj?

Preden pa novim priložnostim rečeš ne zaradi službenih potovanj, razmisli, kako koristna bi lahko bila. Naštevamo nekaj njihovih glavnih prednosti.

Izogni se izgorelosti zaradi rutine

Nekateri cenijo rutino vsakdanjega življenja, vendar ne vsi. Če ti ni všeč, da si obtičal na istem delovnem mestu in ponavljaš iste stvari iz dneva v dan, bi službena potovanja lahko popestrila tvoj vsakdan. Potuješ lahko na nove lokacije, bivaš v visokokakovostnih poslovnih stanovanjih ali hotelih ter uživaš v raznolikosti, ki jo mnogi v vsakdanji rutini močno pogrešajo.

Nauči se mehkih veščin

Morda si pri svojem delu že pridobil veliko dragocenih veščin, še posebej v povezavi z nalogami, ki jih opravljaš vsak dan. Vendar pa boš morda presenečen nad tem, koliko mehkih veščin ti prinesejo službena potovanja.

Tvoje sposobnosti upravljanja s časom se bodo izboljšale zaradi pogostih letov in sestankov. Poleg tega se lahko naučiš zelo pomembnih veščin reševanja težav, ko se soočiš z nepredvidenimi situacijami, kot so npr. odpovedani leti. Morda boš celo opazil izboljšave v svoji komunikaciji, saj boš vsakodnevno v kontaktu z ljudmi iz vseh družbenih slojev.

Zaslužiš letalske milje

Letalske milje, znane tudi kot milje za pogoste letalske prevoze, so točke, ki jih zaslužiš za vsak evro, ki ga porabiš za potovanje. Ko tvoje podjetje zahteva, da pogosto potuješ, lahko hitro zbereš na stotine točk, ki jih lahko nameniš za lete, bivanja v hotelih in številne druge ugodnosti. Odvisno od dogovora, ki ga imate z delodajalcem, jih boste morda lahko uporabili celo za osebna potovanja. To bo zagotovo zaželena nagrada, ko pride čas za dopust.

Prehod na delo na daljavo

Ko delodajalec od tebe zahteva, da potuješ, ti pa še vedno lahko opraviš vse dodeljeno delo, medtem ko si čas razdeliš med pisarno, letališčem in različnimi mesti, postane jasno, da ti ni treba biti na isti lokaciji, da bi bil produktiven. Sčasoma se boš lahko dogovoril za stalno delovno mesto na daljavo, kar ti bo dalo svobodo dela iz katerekoli države na svetu.

Razišči nove lokacije

Potovanja so draga. Večina ljudi mora več mesecev varčevati, da si lahko privošči počitnice zunaj svojega kraja ali mesta. Ni ti treba skrbeti za stroške, če si plačan za potovanje kot del svoje službe. Čez dan boš moral delati, zvečer lahko uživaš po svoje. Ogledaš si turistične znamenitosti, poskusiš različne kuhinje in raziščeš nove lokacije, ki jih sicer morda ne bi nikoli obiskal. Preden se odpraviš ven, se pozanimaj o tem, kje boš nastanjen in kaj lahko počneš v okolici.

Službena potovanja ti omogočajo, da raziščeš tudi kraje, ki jih sam morda nikoli ne bi obiskal.

Spoznaj nove ljudi

Številne situacije v življenju ti omogočajo spoznavanje novih ljudi, zaposlitev je med najpogostejšimi. Ljudje na delu sklepajo prijateljstva in dragocene medosebne vezi.

Ko potuješ zaradi službe, lahko pogosto razširiš te priložnosti za srečanja z ljudmi. Čeprav morda ne boš navezoval vezi za vse življenje z vsemi, ki jih srečaš, obstaja možnost, da sklepaš nova prijateljstva. Potencialno to vključuje mreženje z ljudmi, ki bi ti lahko v prihodnosti ponudili zanimive priložnosti za napredovanje na delovnem mestu.

Karierne priložnosti

Ko postaneš izkušen popotnik, lahko svoj življenjepis posodobiš in vanj vključite izkušnje s službenih poti, ki bi ti lahko dobro služile pri prihodnjih službah. V primeru da se pojavi priložnost za spremembo in se prijaviš za nova delovna mesta, boš morda ugotovil, da si zaradi teh izkušenj bolj zaželen kandidat za bodoče delodajalce.

Ko vidijo, da si odprt za poslovna potovanja in si na voljo tudi za daljše službene odsotnosti, bodo morda bolj nagnjeni k temu, da te zaposlijo namesto nekoga, ki za službena potovanja ni pripravljen vlagati svojega časa in energije.

Doživi različne kulture

Mednarodna podjetja poslujejo v več državah. To včasih pomeni, da morajo zaposleni potovati v tujino na sestanke s strankami, dobavitelji in proizvajalci. Medtem ko te na eni strani mednarodna potovanja lahko strašijo, ti na drugi strani omogočajo neprecenljiva doživetja različnih kultur.

Več ko izveš o novih krajih in različnih načinih dela, širši postane tvoj pogled na tuja mesta in ljudi. Morda boš celo ugotovil, da si postal bolj potrpežljiv in razumevajoč. Poleg tega boš bolj empatičen do ljudi, ki nimajo možnosti življenja v enakem življenjskem slogu kot ti.

Mladi podjetnik
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button