Delo

EU bo okrepila obstoječe jamstvo za mlade

EU bo še dodatno okrepila obstoječe jamstvo za mlade, saj je kriza to skupino Evropejcev še posebej prizadela, so sporočili iz Evropske komisije.

Po priporočilu komisije želi unija mladim omogočiti, da v celoti razvijejo svoj potencial. Zapisali so, da želijo, da mladi uspevajo v svetu dela in drugod. Priporočilo jamstvo za mlade je sprejel tudi Svet EU.

Priporočilo je podprto s finančnimi sredstvi EU v okviru instrumenta NextGenerationEU in prihodnjega večletnega finančnega okvira. To bo mladim Evropejcem pomagalo pri iskanju poti na hitro spreminjajočem se trgu dela, so v sporočilu za javnost zapisali v Bruslju.

Mladi, ki se vključijo v program jamstva, so upravičeni do tega, da v štirih mesecih po prenehanju formalnega izobraževanje ali po nastopitvi brezposelnosti prejmejo ponudbo za zaposlitev, izobraževanje, vajeništvo ali usposabljanje. Od leta 2014 je vsako leto več kot 3,5 milijona mladih, vključenih v okviru jamstva za mlade, sprejelo takšno ponudbo.

V skladu z novim priporočilom jamstvo zajema mlade do 29. leta starosti. Uporablja tudi bolj prilagojen pristop. Ta mladim, zlasti ranljivim, zagotavlja smernice, ki so posebej prilagojene njihovim individualnim potrebam ter zelenemu in digitalnemu prehodu gospodarstev, so pojasnili na komisiji. Dodajajo, da je najpomembnejša prednostna naloga zagotoviti, da imajo mladi ustrezna digitalna znanja in spretnosti.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button