Kultura

Projekt Mladi kustos letos navdušuje z opusom Franceta Miheliča

Galerija Media Nox je tokrat gostila študente Oddelka za umetnostno zgodovino, ki so v sklopu projekta Mladi kustos pripravili razstavo opusnih del Franceta Miheliča. Tako so se prvič postavili v vlogo kustosev.

Študenti 3. letnika Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru so na letošnjem projektu Mladi kustos v Galeriji Media Nox nastopili z razstavo Čutnost minljivosti, ki se je dotikala pokrajin in figur v opusu slovenskega slikarja Franceta Miheliča.

Študenti, prvič kustosi

Študenti Noemi Čop, Rebeka Kerčmar, Urška Kiselak, Lorena Kumer in Kristijan Matjašič so v sklopu svojega študija prvič stopili v čevlje pravih kustosov. S pomočjo Grafičnega kabineta Franceta Miheliča na Ptuju, ki deluje pod okriljem Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, so na razstavo postavili številne Miheličeva dela. Ta obsegajo obširne sklope različnih motivov, predvsem pa so se osredotočali na motive pokrajin in figur.

Študenti so se tako prvič preizkusili v vlogi kustosa. Pri tem niso pričakovali, da bo naloga zajemala toliko dela.

Kako pa je biti kustos?

»Velik problem je, ko ne veš, v kaj se spuščaš,« nam je zaupal Kristijan. »Veš, da razstave obstajajo in da je za njimi neko ozadje in nek proces, ampak se ne zavedaš, koliko dela je. Že sam izbor del je bil težak, saj jih je bilo ogromno in izbrati neko rdečo nit, ki bi povezovala celotno razstavo, ali pa vsaj dve polovici, je bilo res težko.«

Rebeka pa je povedala, da ji je bila celotna izkušnja nova in zanimiva. »Raziskovala sem temo, ki mi na začetku ni bila tako blizu, sedaj pa se mi zdi, da sem izpopolnila lastno znanje. Naučila pa sem se tudi sodelovati z malo večjo skupino ljudi, kot sem vajena.«

Otvoritve razstave se je udeležil tudi dekan Filozofske fakultete, red. prof. dr. Darko Friš, ki je imel priložnost pozdraviti zbrano občinstvo.

Čutnost minljivosti

Razstavna dela zajemajo številne motive pokrajin in so razdeljena na izginjajočo ter razdejano in otožno. Na ogled so tudi dela, ki upodabljajo tematike časa, revščine in vojne, predvsem pa beležijo Miheličevo vaško življenje. Njegovo delo pa zajema tudi številne motive aktov. Med njimi je mogoče najti tudi erotične motive ter motive ljubezni in smrti.

Razstavo v Galeriji Media Nox si bo prav tako mogoče vodeno ogledati v soboto, 14. januarja.

Voden ogled razstave bo mogoč še v soboto, 14. januarja. Letošnja razstava pa se bo prav tako združila z lansko, ki je bila na ogled v ptujskem muzeju. Skupno razstavo z naslovom Preplet čutnosti in (ne)minljivosti življenja v risbah in grafikah Franceta Miheliča si bo mogoče ogledati med 8. februarjem in 26. marcem v Miheličevi galeriji na Ptuju.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button