Znanost

Mednarodna raziskava razjasnjuje potek evolucije volkov in psov

Mednarodna skupina znanstvenikov, v kateri je sodeloval tudi slovenski raziskovalec, je z analizo genetskih vzorcev volkov s celotnega sveta prišla do pomembnih ugotovitev o poteku evolucije te vrste. Rezultati so pokazali na velike spremembe v zadnjih 35.000 letih, h katerim so pomembno vplivala tudi križanja med volkovi, psi, šakali in kojoti.

Začetki evolucije modernih volkov, so bili doslej predvsem zaradi pomanjkanja genetskih vzorcev iz Azije nejasni. Slabo pojasnjena je bila tudi evolucijska vloga križanja z drugimi vrstami tekom volčje evolucije in sočasnega udomačevanja psov.

Moderni volkovi naj bi se razvili na območju severovzhodnega dela Evrazije.

Da bi razjasnili razvoj volčjih populacij v zadnjih 35.000 letih. Je mednarodna ekipa znanstvenikov analizirala genetske vzorce 697 živali s celotnega območja razširjenosti volkov od Evrazije do Severne Amerike. Med zbranimi vzorci je bilo tudi 84 volkov z različnih območij Azije ter fosilni ostanki ledenodobnega volka iz Sibirije, starega 34.900 let.

V raziskavi je sodeloval tudi slovenski raziskovalec Miha Krofel z Oddelka za gozdarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, rezultati pa so bili objavljeni v mednarodni znanstveni reviji Scientific Reports.

Geni starodavnih volkov le še v nekaterih pasjih pasmah

Gene starodavnih volkov so na presenečenje raziskovalcev našli v nekaterih arktičnih pasmah psov, kot sta na primer sibirski haski in aljaški malamut. To potrjuje, da je po udomačitvi psov, ki se je začela pred okoli 30.000 leti, prihajalo do križanja med predniki psov in starodavnimi volkovi. Njihovi geni so tako preživeli do danes le še v nekaterih pasjih pasmah, ne pa tudi v populacijah današnjih volkov.

V času viška zadnje poledenitve so se moderni volkovi iz Evrazije razširili v Severno Ameriko preko Beringovega mostu med Aljasko in Sibirijo, ki se je vzpostavil z upadom morske gladine ob poledenitvi. Zato se od takrat ameriške in evrazijske linije volkov razvijajo ločeno.

Analiza je pokazala še na splošno razširjeno križanje med temi vrstami. Najpogosteje z domačimi psi, še posebej v Evraziji, kjer je občasno prihajalo tudi do križanja z zlatim šakalom. Še pogosteje pa je v Severni Ameriki prihajalo do križanja s tamkajšnjimi kojoti.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button