NoviceOkolje

Mladinski podnebni delegat na konferenci ZN bo Rok Dolenc

Na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah 2023 (COP28), ki se bo začela konec novembra v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, bo slovenske barve prvič zastopal tudi mladinski podnebni delegat Rok Dolenc. Njegova naloga bo sodelovanje v okviru aktivnosti pred, med in po zasedanju konference držav pogodbenic UNFCCC.

Imenovanje mladinskega delegata je potekalo v sodelovanju Mladinskega sveta Slovenije (MSS) ter ministrstva za okolje, podnebje in energijo, so danes sporočili iz MSS. Mladinski podnebni delegat je postal Rok Dolenc.

Kot so pojasnili, je cilj vzpostavitve mladinskega delegata Slovenije vključevanje mladih v procese mednarodnih podnebnih pogajanj, opolnomočenje mladih ter širjenje vsebin podnebnih sprememb med njimi.

Mladinski podnebni delegat bo med drugim aktivno sodeloval v pogajanjih, aktivnostih slovenske delegacije ter se udeleževal drugih pomembnih stranskih dogodkov. Pri tem pa se bo povezal tudi s krovno organizacijo mladih (YOUNGO) in ostalimi mladinskimi podnebnimi delegati držav članic EU ter tretjih držav.

Kot so še sporočili iz mladinskega sveta, je Dolenc študent magistrskega programa mednarodni odnosi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V mladinskem organiziranju je aktiven devet let, izkušnje z zagovorništvom in organizacijo projektov za mlade pa je med drugim nabiral kot vodja Dijaške skupnosti Ljubljana in Dijaške organizacije Slovenije ter s predsedovanjem Študentski organizaciji Fakultete za družbene vede.

Zadnja leta pa se je poleg delovanja v mladinskih organizacijah osredotočil tudi na podnebno problematiko. Mednarodne izkušnje na tem področju je pridobival kot pripravnik v Evropskem parlamentu, kjer je spremljal delo Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), prek študentskega dela na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa je dobil vpogled v vodenje in izvajanje politik na nacionalni ravni.

Konferenc COP28 bo potekala med 30. novembrom in 12. decembrom v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Letos bo na COP28 zaključen prvi tako imenovani globalni pregled stanja izvajanja pariškega sporazuma. Evropska unija in njene države članice, med njimi tudi Slovenija, pa si bodo prizadevale za doseganje čim večjega in enakomernega napredka na področjih blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe.

STA
MSS

Sorodni članki

Back to top button