Zdravje

Danes praznujemo svetovni dan gibanja

10. maja obeležujemo svetovni dan gibanja, ob katerem na NIJZ poudarjajo pomen gibanja in zadostne telesne dejavnosti, tako odraslih kot otrok in mladostnikov.

Koristi telesne dejavnosti

Telesna dejavnost prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju debelosti, bolezni srca in ožilja, kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni, številnih kostno-mišičnih obolenj. Preprečuje nekatere vrste raka ter uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega lahko ugodno vpliva tudi na duševno zdravje, saj zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec, sploh če se izvaja na prostem v naravi, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih.

Priporočila za telesno dejavnost

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) za zdravje vseh odraslih priporoča najmanj 150-300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti (npr. hitra hoja) tedensko ali 75-150 minut visoko intenzivno aerobne dejavnosti (npr. lahkoten tek) tedensko, oziroma ustrezno kombinacijo obeh intenzivnosti. Odrasli naj poleg aerobne telesne dejavnosti 2-ali večkrat tedensko izvajajo tudi krepitev mišic (npr. počepi, sklece, trebušnjaki).

Sedentarno vedenje

V današnjem načinu življenja se podaljšuje čas sedenja ali ležanja v budnem stanju, kar imenujemo sedentarno vedenje. Le to ima dodatne negativne posledice na zdravje. V raziskavah se je namreč izkazalo, da ima pretirano dolgo oz. neprekinjeno sedenje primerljiva tveganja za razvoj kroničnih bolezni kot telesna nedejavnost.

SZO priporoča zmanjšanje časa, preživetega sede, sploh pred zasloni, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih. Ta čas naj se nadomesti s telesno dejavnostjo katerekoli intenzitete.

Ukrepi za prekinjanje sedentarnega vedenja:

  • Doma: opravljanje gospodinjskih in vrtnih opravil, hoja med telefoniranjem.
  • Na poti: V službo ali po opravkih se odpravimo peš ali s kolesom, namesto dvigal izberemo stopnice.
  • Prosti čas: Telesna dejavnost, športna rekreacija (pohodništvo, tek, plavanje, kolesarjenje, skupinske vadbe, igre z žogo …).
  • V službi/šoli: Aktivni/rekreativni odmori (npr. raztezne vaje, preproste dinamične vaje, vstajanje po daljšem sedenju …).

NIJZ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button