Zdravje

Smrtna žrtev zaradi vejpanja tudi na Evropskih tleh

V Belgiji je zaradi težav z dihali nedavno umrl 18-letnik. Njegova smrt je najverjetneje povezana z vejpanjem in mešanico škodljivih snovi v elektronskih cigaretah.

18-letni Bruseljčan je umrl 6. novembra za hudo plujčnico, ki so jo zdravniki povezali z elektronskimi cigaretami. Mediji so v Belgiji poročali, da je mladenič uporabljal elektronsko cigareto z derivatom marihuane. Glede na prve preiskave je tekočina vsebovala kanabinoide (CBD), ki pomirjajo, lahko pa se snov prodaja tudi na črnem trgu, kjer jo zmešajo s prepovedanimi produkti.

Vejpanje ne moremo obravnavati kot pripomočka za preprečevanje kajenja, ker je o njegovem vplivu na zdravje premalo znanega.

V ZDA so zaradi obolenj povezanih z elektronskimi cigareti po zadnjih podatkih zabeležili že 42 smrti v 24 zveznih državah ter 2172 primerov bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da elektronskih cigaret ni mogoče obravnavati kot pripomočka za preprečevanje kajenja, ker je o njihovih vplivih na zdravje premalo znanega.

Zagovorniki vejpanja pa trdijo, da za ljudi, ki so že kadili, obstaja znanstveno soglasje, da je vejpanje manj škodljivo kot kajenje. Pri elektronskih cigaretah je še vedno prisoten nikotin, ni pa rakotvornih snovi, ki jih kadilci vdihavajo pri kajenju navadnih cigaret, pravijo.

Vplivajo tudi na srčno-žilni sistem

Kajenje elektronskih cigaret oz. vejpanje pa bi lahko negativno vplivalo tudi na srčno-žilni sistem. Saj elektronske cigarete vsebujejo nikotin, fine delce, kovine in arome, ne le za neškodljive vode.

Fini delci, manjši od 2,5 mikrona, vdrejo v krvni obtok in vplivajo na srce. Študija je bila objavljena v publikaciji združenja evropskih kardiologov Cardiovascular Research.

Nikotin zvišuje krvni tlak in pospešuje bitje srca, fini delci pa lahko povzročijo poapnenje arterij in vnetje. Dolgoročno kajenje elektronski cigaret bi lahko povečalo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Ameriški znanstveniki so v nedavni raziskavi kot najverjetnejšega krivca za številne okvare pljuč izpostavili acetat vitamina E. Kot zdaj ugotavljajo znanstveniki, pa postane problematičen pri vdihovanju, saj moti delovanje pljuč.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button