Zdravje

V Sloveniji in Evropi je odnos do alkohola preveč strpen

V okviru projekta SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) so se v Sloveniji prvič povezali zdravstveni, socialni sektor in nevladne organizacije in skupaj naslovili problematiko tvegane in škodljive rabe alkohola.

Odnos družbe do alkohola je tako v Sloveniji kot nasploh v Evropi in zahodnih državah preveč strpen. Veliko vlogo pri tem igrajo tudi mediji, ki v javnost posredujejo mešane novice – včasih nasvete o alkoholu kot zdravilu, spet naslednjič pa katastrofalne primere prometnih nesreč pod vplivom alkohola.

Vsak sedmi 11-letnik je že pil alkohol.

Alkohol pri mladih

Tema srečanja projekta SOPA je bil alkohol pri otrocih in mladostnikih ter pregled na tem področju v Sloveniji. Izsledki mednarodne raziskave za slovensko mladino kažejo, da je bil vsak četrti 15-letnik in vsak drugi 17-letnik opit vsaj dvakrat v življenju, vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik pa pije alkoholne pijače vsaj enkrat na teden.

Pitje alkoholnih pijač med mladostniki, starimi 11, 13, 15 in 17 let, narašča s starostjo. O pitju alkohola kadarkoli v življenju poroča vsak sedmi 11-letnik, med 17-letniki pa večina. V obeh mlajših starostnih skupinah so odstotki pomembno višji pri fantih kot dekletih.

Ideja projekta je, da bi imel vsak član skupnosti na voljo vse potrebne informacije o negativnih učinkih čezmernega pitja alkohola. Pomembno je, da ima vsak tudi možnost strokovne podpore pri odločitvi za spremembe – v smeri bolj zdravega življenjskega sloga. Najnovejše, prelomne raziskave namreč kažejo, da varna meja pitja alkohola ne obstaja, in da katero koli pitje alkohola že pomeni določeno stopnjo tveganja in negativne posledice za zdravje ter blagostanje posameznika in širše skupnosti.

Nekaj statistik za Slovenijo:

  • Skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno.
  • Slovenija se po obsegu posledic čezmernega pitja nahaja v svetovnem vrhu. Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša 228 mio € letno. Trošarine od alkohola znašajo cca. 103 mio € na leto.
  • V povprečju naj bi vsak prebivalec Slovenije starejši od 15 let v 2016 spil: 87 L piva in 48 L vina in 2 L žgane pijače.
  • Vsak dan v Sloveniji izključno zaradi razlogov povezanih z alkoholom umreta najmanj 2 osebi. Če prištejemo še prometne nezgode, vsako leto v povprečju umre 927 oseb.
  • Vsak dan je v SLO zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, v povprečju 10 novih hospitalizacij.

 

 NIJZ
 Pixabay
ikona snemalec Nacionalni inštitut za javno zdravje

Sorodni članki

Back to top button