Zdravje

DrogArt praznuje 20 let boja za zmanjševanje škode drog in alkohola

DrogArt letos praznuje 20-letnico. Z različnimi programi in projekti predvsem na področju zmanjševanja škode zaradi uporabe drog in alkohola so vedno tam, kjer jih mladi potrebujejo.

DrogArt je neprofitna nevladna organizacija s statusom humanitarne in prostovoljske organizacije, ima pa tudi status socialnega podjetja. Izvaja terenske aktivnosti, svetovanja in informiranja na področju zmanjševanja škode zaradi drog in alkohola. Snuje pa tudi komunikacijske zgodbe s področij človekovih pravic, zdravja, varnosti in socialnega varstva. Mladim pomagajo s svetovanjem, testiranjem ali prvo pomočjo.

Organizacija DrogArt že od leta 1999 s svojimi aktivnostmi skrbi za ozaveščenost in pomoč mladim.

Začelo se je leta 1999, ko so se ustanovni člani organizacije zbrali na prvi skupščini in formalizirali svojo dejavnost. Na začetku je bila to skupina petih zagretih študentov, ki so stiskali prvo serijo letakov in jih začeli razdeljevati po zabavah. Organizacija pa se je razvijala in rasla ter pridobivala prepoznavnost.

Kmalu se je v terensko delo začelo vključevati vse več prostovoljcev. Leta 2000 so na DrogArtu organizirali prvi izobraževalni tečaj za nove prostovoljce. Med letoma 2004 in 2006 so izdajali mesečnik X-press, v katerem so podajali zlasti informacije o zmanjševanju škodljivih posledic plesnih drog, glasbi, zdravju in odnosih nasploh.

Na začetku jih ljudje niso preveč navdušeno sprejeli, saj “so potrebovali kar nekaj časa, da so se nas navadili in da so dojeli, da nismo policisti ali kaj podobnega, in da smo tam zato, da jim pomagamo,” pravijo. Kmalu pa so ljudje prostovoljcem vedno bolj zaupali, razširil se je dober glas in ljudje so k organizaciji začeli prihajati sami od sebe.

Z različnimi akcijami skrbijo, da se mladi zavedajo posledic uporabe alkohola in drog. To jim poskušajo približati tudi z zabavnimi igrami in aktivnostmi, kot je bila akcija After taxi in soba izzivov.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button