Glasba

Skuštrane in bradati igrajo zadnje letošnje tone

Festival KUD-a Coda se počasi zaključuje. Ostajata namreč samo še dva festivalska dneva "skuštranih" in "bradatih". Na 15. dan se je v Jazz clubu Satchmo predstavila glasbena šola KUD Coda, kjer so se otroci, mladi in njihovi mentorji združili in priredili nepozaben koncert.

Festival Skuštrane in bradati že tradicionalno poteka septembra v Mariboru. Letos se je dogajanje sicer razširilo še v Mursko Soboto in na Ptuj. Festival traja 17 dni, velik del pa predstavlja glasbeno dogajanje, ampak precej je tudi drugih raznolikih dogodkov. Organizirane so bile otroške predstave, potekali so filmski pogovori, otvoritve razstav … Za zadnja dva dneva pa ostajata še ulični performans in rock piknik.

Organizator festivala je KUD Coda, ki se je na zadnjem festivalskem dnevu tudi predstavila. Gre za glasbeno šolo, ki je v največji meri namenjena temu, da lahko mladi delajo na svoji kreativnosti in rastejo kot glasbeniki.

KUD Coda, Skuštrane in bradati, festival, enakopravnost spolov, glasbeno dogajanje, mariborska glasbena scena
Nastopili so otroci, mladi in njihovi mentorji.

KUD Coda se je predstavila od A do Ž

15. dan festivala je bil namenjen temu, da vsi spoznamo glasbeno šolo Kulturno umetniško društvo Coda. Na koncertu je bilo tako mogoče prisluhniti vsem različnim stilom. Najprej je bil z dvema coverjema predstavljen program Glasbarnica. Gre za brezplačen program, namenjen socialno prikrajšanim otrokom in mladim – tistim, ki jih zanima glasba, ampak si ne morejo privoščiti inštrumenta ali inštrukcij.

Nato so se združili otroci, mladi in mentorji v skupinski igri. Dogajanje je bilo živahno, z vsemi možnimi nastopajočimi in mnogimi različnimi stili glasbe. Sledil je še nastop mešanega pevskega zbora KUD Coda pod vodstvom Lee Gačnik. Za udaren in glasen zaključek pa je poskrbel “hišni bend” Coda band.

KUD Coda, Skuštrane in bradati, festival, enakopravnost spolov, glasbeno dogajanje, mariborska glasbena scena
Pri nastopih je ključ ravno to, da sta enako zastopana oba spola.

Enakopravnost spolov na mariborski glasbeni sceni

Festival Skuštrane in bradati je nastal, ker je na mariborski glasbeni sceni občutno manjša prisotnost glasbenic kot glasbenikov. Mariborska glasbena scena je sicer bogata, saj imamo okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov. Pri tem pa je približno 70 % moških in le 30 % žensk.

Zakaj so ženske torej tako nezastopane na mariborski glasbeni sceni? KUD Coda s festivalom s pomočjo glasbe sproža ravno ta razmislek na temo enakopravnosti spolov. Na festivalu pa sta na koncertih in drugih dogodkih enako zastopana oba spola.

KUD Coda, Skuštrane in bradati, festival, enakopravnost spolov, glasbeno dogajanje, mariborska glasbena scena
Nastopil je tudi mešani pevski zbor KUD Coda.

Ujemi še zadnja dva dni živahnega dogajanja

Festival v glavnem poteka v Mariboru, na znanih glasbenih prizoriščih, od Pekarne do Vetrinjskega dvora. Letos se je prvič razširil še v Mursko Soboto in na Ptuj. Danes (op.a.: sobota – 21. september), lahko festival ujameš na Ptuju z Evelino in Gašperjem ter njunim uličnim performansom. Jutri pa se lahko v Mariboru udeležiš še uradnega zaključka festivala. Zaključil se bo v stilu, z rock piknikom v Pekarni. Več informacij lahko najdeš na njihovi spletni strani.

 Mojca KUPČIČ
 Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button