Glasba

Po več kot petih letih se s turnejo in albumom vračajo Depeche Mode

Britanski pionirji elektronske glasbe Depeche Mode so napovedali nov album in prvo turnejo po več kot petih letih.

Pevec Dave Gahan je povedal, da sta novo ploščo Memento Mori, ki bo izšla marca prihodnje leto, navdihnila tako pandemija kot izguba klaviaturista Davida Fletcherja, ki je umrl maja letos. Depeche Mode so po dolgi odsotnosti pripravljeni ponovno sprejeti svoje oboževalce z nizom koncertov na velikih stadionih, ki se bodo prav tako začeli marca v Sacramentu.

“Ustvarjamo glasbo in igramo glasbo za vas ter upamo, da s tem vsaj malo doprinesemo k občutku veselja in povezanosti v svetu, za katerega se zdi, da je nenehno v nekakšnem nemiru,” je povedal pred njihovo 19. turnejo.

Ena najbolj uspešnih britanskih zasedb je prejšnji teden presenetila oboževalce s skrivnostnim videom na Instagramu, ki je prikazoval le zrnate posnetke mešalne mize in zapis Berlin 4.10.22.

Skupina, zaslužna za uvedbo elektronske glasbe v mainstream, je zadnji studijski album Spirit izdala leta 2017. Memento Mori bo njihova 15. studijska plošča.

Depeche Mode so uspeli v 80. in zgodnjih 90. letih. Sprva so postali sinonim za plesni synthpop, nato pa so postopoma prevzeli temnejši zvok. Od ustanovitve leta 1980 so prodali več kot 100 milijonov albumov in osvojili svetovno občinstvo s skladbami, kot so Personal Jesus, People Are People in Enjoy the Silence. Leta 2020 so jih sprejeli v Dvorano slavnih rock and rolla.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button