Zdravje

Hmm, si se kdaj vprašal, kaj je v resnici ušesno maslo?

Če imaš ušesa, obstaja zelo velika verjetnost, da ti je poznano tudi ušesno maslo. Človeško telo je namreč vir številnih izločkov, izcedkov in ostankov različnih procesov, ki nastajajo in se nato tudi izločajo. Tukaj pa se pojavi ušesno maslo. Nadloga, ki ti lahko začasno tudi poslabša sluh. Preveri, iz česa (in zakaj) je.

Ušesno maslo, ki krasi naša ušesa, sestoji iz snovi cerumen, ki je produkt žlez ušesnega kanala in ima veliko koristnih funkcij. Cerumen namreč deluje kot nekakšna zaščitna obloga, ki mikrobom, umazaniji in podobnim dražečim snovem preprečuje vstop globlje v sluhovod. Med drugim deluje tudi kot prepreka proti vstopu vode, saj je ta v globini ušesa nezaželena.

Škodljive snovi, you shall not pass!

Večina ušesnega masla se sčasoma razkropi in iz ušesnega kanala nadaljuje pot proti ušesni odprtini. Težava nastane, ko uho proizvede preveč ušesnega masla ali pa se ušesno maslo sčasoma začne kopičiti. V tem primeru lahko strjeno maslo ustvari fizično blokado, ki vpliva na kvaliteto zvoka, ki bi skozi uho sicer potoval nemoteno.

Uho, ušesa, telo, človeško telo, cerumen, zvok, sluh, odstranjevanje ušesnega masla
Dodatno nabiranje ušesnega masla lahko pospeši tudi uporaba slušalk.

Ljudje na težave običajno posumijo, ko je moten njihov sluh, ko dobijo občutek »polnega« ušesa ali začenjajo čutiti bolečino.

Barva ušesnega masla, ki se giblje po lestvici od rumene do svetle rjave, ne igra kakšne posebne vloge.

Kako očistiti ušesno maslo?

Ušesno maslo lahko poskusiš zmehčati z mineralnim oljem, sredstvi za mehčanje ušesnega masla, ki jih lahko kupiš brez recepta, ali z namakanjem, ko uho krajši čas namakaš v vodi telesne temperature. Če domače metode ne delujejo, pa se moraš obrniti na zdravstvenega delavca – odstranjevanje ušesnega masla je namreč rutinski poseg, ki ne boli.

Vatirane palčke: velik “ne ne” za ušesa

Verjetno si že slišal, da so vatirane palčke neprimerne za čiščenje ušesnega masla. Lahko pa so celo nevarne, saj niso namenjene uporabi v notranjosti ušesa. S palčko lahko maslo potisneš samo še globlje, ob tem pa lahko uho tudi poškoduješ.

Uho, ušesa, telo, človeško telo, cerumen, zvok, sluh, odstranjevanje ušesnega masla
Neuspešni poskusi čiščenja ušesnega masla ga lahko potisnejo še globlje.

Četudi je ušesno maslo včasih lahko nadloga, ne pozabi, da obstaja z izjemno praktičnim namenom, saj naša ušesa ščiti pred poškodbami in vdorom vsiljivcev.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button