Študentski vodnikZdravje

Mariborski študentski vodnik: zdravniška oskrba študentov

V času študija in bivanja v Mariboru se ti lahko zgodi, da zboliš ali se poškoduješ. H kateremu zdravniku naj se takrat odpraviš? Kakšna je sploh zdravniška oskrba študentov? Kaj pa, če zboliš za COVID-19? Beri naprej.

Ambulante za študente v Mariboru ni

Ko si študent, je dobro vedeti, kam se lahko obrneš, ko zboliš ali se poškoduješ. Kot študent, ki biva v kraju študija, si se lahko včasih obrnil na ambulanto za študente v sklopu Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki pa od 13. decembra 2019 več ne obstaja.

Če gre za nujno življenje ogrožajoče stanje, se lahko obrneš na katerokoli ambulanto družinske medicine ali na ambulanto Splošne nujne medicinske pomoči v UKC Maribor. 

Kadar gre le za prehlad, sezonsko bolezen ali podobno stanje, ki tvojega življenja ne ogroža neposredno, pa se moraš obrniti na svojega osebnega zdravnika. Priporočljivo je, da si v času študija osebnega zdravnika poiščeš v Mariboru, saj boš tako do njega dostopal enostavneje.

Več informacij, kakšna je zdravniška oskrba študentov, pa najdeš na tej povezavi.

Kaj pa, če v času študija zbolim za COVID-19?

NIJZ je izdal podrobna navodila, kako ravnati, če se okužiš s koronavirusom. Če začneš opažati simptome, kot so slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina in kašelj ne hodi nenapovedano v zdravstveno ustanovo. Najprej po telefonu pokliči osebnega zdravnika, ki ti bo svetoval kako naprej. Če se ti ne javi, pokliči dežurnega zdravnika. Zdravniška oskrba študentov ni nič kaj drugačna, kot oskrba ostalih pacientov, tudi če ne živiš v kraju, kjer deluje tvoj osebni zdravnik.

zdravstvena oskrba študentov, ambulanta za študente v Mariboru, ambulanta, ambulanto za študente, NIJZ, koronavirus, COVID-19
Če sumiš, da si zbolel za koronavirusom, pokliči osebnega zdravnika in se čimprej izoliraj.

Ostani v svoji sobi, ne imej stikov s cimri in za seboj razkuži površine, ki se jih dotikaš. Če bivaš v študentskem domu, obvesti tudi upravo ŠDUM. COVID-19 okužbe ponovno naraščajo, zato pazi na simptome navedena zgoraj.

COVID vstopna točka se v Mariboru trenutno nahaja v prostorih Zdravstvene postaje Nova vas, na Cesti Proletarskih brigad 71. Ambulante ne obiskuj, če te tja ne napoti osebni zdravnik!

Tam nudijo testiranje s hitrim antigenskim testom, kar te bo stalo 7 evrov, lahko pa opraviš PCR test, za katerega boš odštel 75 evrov. Na samoplačniško testiranje se moraš vsaj 24 ur pred željenim terminom testiranja predhodno naročiti na telefonsko številko 070 613 698, vsak dan med 7:30 in 17:45. Več aktualnih informacij o testiranju najdeš na spletni strani Zdravstvenega doma Maribor.

Novinarke DOSTOP.si
Pexels
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button