Zdravje

Mariborski študentski vodnik: zdravniška oskrba študentov

V času študija in bivanja v Mariboru se ti lahko zgodi, da zboliš ali se poškoduješ. H kateremu zdravniku naj se takrat odpraviš in kakšna je zdravniška oskrba študentov? Kaj pa, če zboliš za COVID-19? Beri naprej.

Ambulanta za študente v Mariboru ne obstaja več

Letos je zdravniška oskrba v vseh zdravstvenih domovih in bolnišnicah nekoliko okrnjena, zato je dobro vedeti, kam se lahko obrneš, ko zboliš ali se poškoduješ. Kot študent, ki biva v kraju študija, si se lahko do letošnjega leta obrnil na ambulanto za študente v sklopu Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki pa od 13. decembra 2019 več ne obstaja.

Če gre za nujno življenje ogrožajoče stanje, se lahko obrneš na katerokoli ambulanto družinske medicine ali na ambulanto Splošne nujne medicinske pomoči v UKC Maribor.

Kadar gre le za prehlad, sezonsko bolezen ali podobno stanje, ki tvojega življenja ne ogroža neposredno, pa se moraš obrniti na svojega osebnega zdravnika. Priporočljivo je, da si v času študija osebnega zdravnika poiščeš v Mariboru, saj boš tako do njega dostopal enostavneje.

Več informacij, kakšna je zdravniška oskrba študentov, pa najdeš na tej povezavi.

Kaj pa, če v času študija zbolim za COVID-19?

NIJZ je izdal podrobna navodila, kako ravnati, če se okužiš s koronavirusom. Če začneš opažati simptome, kot so slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina in kašelj ne hodi nenapovedano v zdravstveno ustanovo. Najprej po telefonu pokliči osebnega zdravnika, ki ti bo svetoval kako naprej. Če se ti ne javi, pokliči dežurnega zdravnika. Zdravniška oskrba študentov ni nič kaj drugačna, kot oskrba ostalih pacientov, tudi če ne živiš v kraju, kjer deluje tvoj osebni zdravnik.

zdravstvena oskrba študentov, ambulanta za študente v Mariboru, ambulanta, ambulanto za študente, NIJZ, koronavirus, COVID-19
Če sumiš, da si zbolel za koronavirusom, pokliči osebnega zdravnika in se čimprej izoliraj.

Ostani v svoji sobi, ne imej stikov s cimri in za seboj razkuži površine, ki se jih dotikaš. Če bivaš v študentskem domu, obvesti tudi upravo ŠDUM. O tem si več preberi v članku .

COVID vstopna točka se v Mariboru trenutno nahaja v prostorih Zdravstvene postaje Nova vas, na Cesti Proletarskih brigad 71. Ambulante ne obiskuj, če te tja ne napoti osebni zdravnik!

Tam nudijo testiranje s hitrim antigenskim testom, kar te bo stalo 9,5 evrov, lahko pa opraviš PCR test, za katerega boš odštel 75 evrov. Na samoplačniško testiranje se moraš vsaj 24 ur pred željenim terminom testiranja predhodno naročiti na telefonsko številko 070 613 698, vsak dan med 7.30 in 17.45 uro. Več aktualnih informacij o testiranju najdeš na spletni strani Zdravstvenega doma Maribor.

Da pa do okužbe sploh ne pride, upoštevaj preventivne ukrepe. Zavedaj se, da bo študij v predavalnici letos potekal nekoliko drugače in odgovornost nas vseh je, da se vestno držimo navodil fakultet.

Urška JAKOPIN, Sara VOCOVNIK
Pexels
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button