ZdravjeZnanost

Splav 101: vse, kar moraš vedeti o prekinitvi nosečnosti

Iz vsakdanjih pogovorov in medijev najverjetneje okvirno veš, za kaj gre pri splavu. Splav oz. prekinitev nosečnosti je točno to – prekinitev nosečnosti, do katere pride v zgodnji fazi, ko se nosečnost namesto s porodom konča s smrtjo ploda. Več o tem pa po besedah zdravnikov.

O prekinitvi nosečnosti oz. splavu razlagamo povzeto po dr. Siripanth Nippita, klinični docentki iz Oddelka za porodništvo in ginekologijo na NYU Langone Health in dr. Meeri Shah, glavni zdravstveni uradnici organizacije Planned Parenthood Hudson Peconic.

Najprej, kaj je splav?

Preprosto povedano je splav prekinitev nosečnosti. Pri tem poznamo dve vrsti – spontani splav, ko do splava pride nenamerno oz. samo od sebe, in umetni splav, ki se ga sproži medicinsko.

Katere vrste umetnih splavov poznamo?

Nadalje obstajata dve vrsti umetnega splava. Medikamentni splav se sproži kemično, s t. i. abortivno tabletko, ki zmehča in pomaga odpreti maternični vrat ter povzroči iztis vsebine maternice. Pri tem se lahko uporabita dve učinkovini, mifepriston in misoprostol. Zaužitje prve blokira hormon progesteron, ki pokvari sluznico maternice in prepreči nadaljevanje nosečnosti.

Ob tem večina žensk ne čuti nobenih simptomov. Drugo zdravilo, misoprostol, ki se ga vzame v 48 urah po prvem, nato povzroči krče in krvavitve, podobne močni menstruaciji, ter sproži spraznitev maternice.

prekinitev nosečnosti, nosečnost, umetni splav, spontani splav, plod, dojenček, zdravje, zdravje žensk, dr. Siripanth Nippita
Sodobni načini prekinitve nosečnosti ženski omogočajo praktično takojšnjo vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim.

Drug način je kirurški, pri katerem se plod iz maternice običajno izsesa vakuumsko. Ob tem zdravnik odpre maternični vrat, vstavi sesalno napravo in izsesa plod. Postopek praviloma traja manj kot 5 minut, ženske pa običajno čutijo bolečino, podobno močnemu menstrualnemu krču. Temu lahko sledijo omotica, slabost, povišana telesna temperatura in driska.

Kakšni so možni zapleti po splavu?

Splav je izjemno varen in učinkovit, kot pri vsakem medicinskem posegu pa tudi pri njem obstajajo (zelo majhne) možnosti za resne zaplete. Pride lahko do močnejših krvavitev, okužb in nadaljevanja nosečnosti, pri kirurškem načinu pa tudi do poškodb drugih organov v telesu. Ti zapleti pa so izjemno redki.

Ali lahko splavu sledijo dolgoročne zdravstvene posledice?

Ne glede na način strokovno izvedenega splava na zdravje žensk ni znanih dolgoročnih zdravstvenih posledic. Splav prav tako ne zmanjša možnosti za kasnejšo zdravo nosečnost.

prekinitev nosečnosti, nosečnost, umetni splav, spontani splav, plod, dojenček, zdravje, zdravje žensk, dr. Siripanth Nippita
Splav je dandanes varen postopek, ki nosečnost učinkovito prekine.

Kakšen je vpliv na psihično zdravje?

Na to vprašanje pa ne poznamo tako preprostega odgovora. Glede na dano situacijo in osebo so občutki ob splavu seveda različni. Poleg podpore bližnjih se lahko ženske ob tem obrnejo tudi na strokovno pomoč. Naloga zdravnika, ki izvaja postopek, pa je, da odgovori na vsa vprašanja, ki se pojavijo pacientki.

Splav je edinstvena in osebna odločitev vsake posameznice, ki jo kot družba moramo spoštovati in ceniti. Če se sama znajdeš v taki situaciji ali se v njej znajde oseba, ki ti je blizu, si (ali ji) stoj ob strani, saj je odločitev povsem tvoja in mora biti sprejeta v prvi vrsti z ozirom nate in na tvoje občutke.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button