SpekterŽivljenjski slog

LAT-razmerje: Kako hkrati biti skupaj in narazen

Živimo v času družbenih sprememb, ki so v primerjavi s prejšnjimi desetletji veliko obsežnejše in hitrejše.

Spremembe se kažejo na vseh področjih življenja posameznikov, izjema niso niti intimnost, družinsko življenje in osebni odnosi. Kot posledica pluralizacije družinskih potekov in družinskih oblik se je pojavilo tudi tako imenovano LAT-partnerstvo, »living apart together« ali »živeti skupaj-narazen«. Pri tej obliki, ki jo mlajši pogosteje prakticirajo, partnerja živita v ločenih gospodinjstvih zaradi različnih dejavnikov.

Zakaj živeti v LAT-partnerstvu?

Partnerji se odločijo za takšno obliko iz različnih razlogov. Medtem ko si nekateri želijo živeti skupaj, pa zaradi različnih razlogov ne morejo, se drugi za to odločijo prostovoljno.

Med svobodo in utesnjenostjo v partnerstvu je zelo tanka meja, revolucija partnerskega življenja pa je omogočila, da najdemo zlato sredino.

Mladi se za LAT-partnerstvo lahko odločijo zaradi ekonomskih razlogov, ker si ne morejo privoščiti življenja v lastnem gospodinjstvu. Po navadi vsak izmed partnerjev živi pri svojih starših. Ločeno lahko živita tudi, če študirata ali delata v različnih krajih. V takih primerih je to po navadi zgolj prehodno obdobje, nekateri pa se odločijo, da jim takšno partnerstvo ustreza in ostanejo skupaj-narazen. Spet drugi se odločijo za takšno obliko, ker jih je strah ponoviti napake iz prejšnjih zvez. Lahko da so se prehitro odločili, da bodo s partnerji živeli skupaj, kar pa se ni dobro izteklo.

Visoka stopnja nezaposlenosti, negotov trg dela, stanovanjska problematika in slaba državna podpora mladim vsekakor ne delajo usluge, saj nam preprečujejo skupno življenje. Kohabitacija za mlade tako predstavlja velik izziv, LAT-razmerje pa je ena izmed alternativ. V Sloveniji je parov, ki živijo v LAT-razmerju, vedno več, vendar pa jih v statističnih podatkih opredeljujemo kot samske, zaradi česar nimamo vpogleda v število tovrstnih zvez.

Kaj takšna oblika partnerstva prinaša?

Omenjena oblika partnerstva prinaša tako prednosti kot slabosti. Ena izmed pozitivnih plati LAT-partnerstva je zagotovo avtonomnost partnerjev, ki obema zagotavlja čas za svoje aktivnosti in svoje želje. Urnik si lahko prilagajata po svojih potrebah, hkrati pa imata tudi svoj prostor, možnost umika, kar je nujno mnogim posameznikom. Prednost je tudi v tem, da partnerjem ni treba pojasnjevati, kako preživljajo prosti čas in kako razpolagajo s svojimi financami, hkrati pa jim ni treba prilagajati svojih spalnih in prehranjevalnih navad. Razhod med partnerjema, ki prakticirata življenje skupaj-narazen, je manj boleč in veliko lažji, saj partnerjema ni treba na novo »graditi« življenja.

LAT-razmerje nam poleg avtonomnosti omogoča tudi predanost, ki pa nam je odprto razmerje ne nudi.

Negativna plat so dvojni stroški, ki so posledica ločenih gospodinjstev, vendar pa takšni posamezniki po navadi živijo pri starših ali s sostanovalci, s katerimi si stroške bivanja delijo. V trenutkih, ko posamezniki potrebujejo čustveno podporo, je v LAT-razmerjih mogoče ne dobijo ravno zaradi fizične oddaljenosti partnerja.

Biti v razmerju ne pomeni zgolj živeti skupaj. Pomeni tudi spoštovati zasebni prostor drugega, pomeni spoštovati njegovo avtonomnost in željo po samoti. Pomeni sklepati kompromise in se odrekati. Mnogi se namreč v tipični monogamni zvezi, kjer jim primanjkuje lastnega časa, počutijo ujete. LAT-zveza jim predstavlja svobodo, ki so si jo zmeraj želeli. Res pa je, da smo ljudje različni in imamo različne potrebe, glede na te pa se lahko odločimo, kako bomo živeli svoje partnersko življenje. Če si želite biti predani partnerju, hkrati pa se mu ne želite popolnoma prilagajati, je LAT-partnerstvo vaš odgovor.

 

 Monika VIHER
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button