Priložnosti

V Ljubljani za novo leto Evropsko srečanje mladih – postani gostitelj!

V zadnjih dneh letošnjega leta in v začetku novega, od 28. decembra 2023 do 1. januarja 2024, bo v Ljubljani potekalo Evropsko srečanje mladih. Srečanje na povabilo Slovenske škofovske konference pripravlja skupnost iz Taizéja v sodelovanju z Nadškofijo Ljubljana, z drugimi cerkvami v Sloveniji, Mestno občino Ljubljana, z njenimi in okoliškimi prebivalci.

Evropsko srečanje mladih je dogodek, ki že desetletja privablja tisoče mladih v različna evropska mesta. Prvič je potekal leta 1978 v Parizu, v zadnjih letih pa so obiskovalci napolnili Rigo, Basel, Madrid, Vroclav in Turin. Bratje iz Taizéja, ki organizirajo novoletna srečanja, so mednarodna ekumenska skupnost, ki živi v Franciji. K njim od konca petdesetih let prihajajo mladi z vsega sveta. Prisluhnili so stiskam in vprašanjem mladih, ti pa so ob skupnosti bratov odkrivali, kako moliti in delati, sobivati v različnosti.

Kako poteka srečanje?

Srečanje se vedno začne nekaj dni pred novim letom, ko lokalne župnije sprejmejo mlade, ki pridejo iz vse Evrope. Na župnijah nato zjutraj potekajo skupne molitve in pogovori po skupinah, kjer se odpirajo vprašanja o Božji besedi, Cerkvi in družbi. Prav tako spoznajo razne družbenokoristne projekte v župniji in lokalnem okolju. Sledijo opoldanske molitev v cerkvah v središču mesta in delavnice, na temo vere, družbe in kulture. Ob večerih se zberejo na glavnem prizorišču, kjer dobijo toplo večerjo in paket kosilo za naslednji dan. Sledi večerna molitev in vračanje v nastanitve dobrih domačinov.

Kako lahko sodelujete?

Evropsko srečanje mladih je pomembna priložnost za Slovenijo. Tisti, ki ste doma v Ljubljani in okolici, vabljeni, da v svoje domove sprejmete mlade obiskovalce. Gosti ne pričakujejo veliko, le nekaj prostora na tleh, da nanj položijo spalno vrečo ter zajtrk. Odprtost srca in vsaka podarjena beseda šteje mnogo več kot razkošna soba! Na srečanju lahko sodelujete tudi kot prostovoljci.

Več informacij o Evropskem srečanju mladih najdete na uradni spletni strani Taizé Ljubljana.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button