Zdravje

Spolno prenosljive bolezni: 5 mitov, ki morajo postati stvar zgodovine

Morda misliš, da veš vse, kar bi moral vedeti o spolno prenosljivih boleznih. Naokoli pa v resnici kroži tona napačnih informacij, kar lahko vodi do zelo neugodnih ali celo nevarnih situacij. Preveri nekaj mitov o spolno prenosljivih boleznih in pomagaj zaustaviti njihovo širjenje.

MIT: Če bi moj partner imel SPB, bi jaz to vedel

Če se tvoj partner redno testira na spolno prenosljive bolezni, potem je njegova “zdravstvena kartoteka” zagotovo čista. Ampak realnost je takšna, da so spolno prenosljive bolezni veeeeeliko pogostejše kot dejansko testiranje na njih.

Do dopolnjenega 25. leta dobi katero izmed spolno prenosljivih bolezni skoraj polovica vseh mladih. Po drugi strani pa se jih redno testira okoli 10 odstotkov. Mnogo ljudi, s katero izmed bolezni, pa sploh nima simptomov. Zato je redno testiranje ključnega pomena za tvoje spolno (in splošno) zdravje.

MIT: Če bi bilo karkoli narobe, bi to opazil moj ginekolog

Če gre za genitalni herpes, ga bo ginekolog med pregledom skoraj zagotovo opazil. Kot rečeno pa je problem ta, da večina spolno prenosljivih bolezni poteka brez vidnih simptomov. Tako jih ginekolog brez testiranja ne bo prepoznal.

Testiranje na spolno prenosljive bolezni običajno obsega jemanje brisa iz nožnice (pri moških iz penisa), preiskavo urina in preiskavo krvi.

MIT: Kondomi so zanesljiva zaščita pred vsem slabim

Uporaba kondoma te lahko zavaruje pred nosečnostjo in marsikatero spolno prenosljivo boleznijo, ni pa stoodstotno učinkovita. Nekatere okužbe, ki se širijo s stikom kože s kožo (npr. HPV in herpes), se lahko prenašajo tudi ob dosledni uporabi kondoma.

SPB, seks, spolnost, bolezni, zaščita, kondomi, herpes, HPV
Kondomi so zelo učinkovit pripomoček za preprečevanje nosečnosti, a te ne ščitijo pred vsemi boleznimi.

Če kot obliko zaščite uporabljaš hormonske metode kontracepcije, pa moraš vedeti, da te ne ščitijo pred niti eno izmed bolezni.

MIT: Če ne seksam, ne morem zboleti

To v osnovi v glavnem drži, a ne pozabi, da se spolno prenosljive bolezni ne prenašajo zgolj z vaginalnim seksom. Z okužbo te lahko ogrozi kakršnikoli spolni stik – pa naj gre za vaginalni, analni ali oralni seks.

Prav tako krožijo neresnice o tem, da ne moreš zboleti, če seksaš prvič ali če prvič seksa tvoj partner. Za to, da uloviš okužbo, je namreč dovolj že en bežen stik.

SPB, seks, spolnost, bolezni, zaščita, kondomi, herpes, HPV
Malo za šalo, malo za res: kot najbolj varna oblika spolnosti se izkazuje masturbacija.

MIT: SPB lahko staknem na straniščni školjki

Organizmi, ki povzročajo spolno prenosljive bolezni, ne morejo preživeti zunaj človeškega telesa. Zato te pri uporabi stranišč ne rabi posebej skrbeti. Ker pa ostaja vrsta ostalih nevarnosti, ne pozabi na ustrezno zaščito in pomembnost rednega testiranja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button