ZdravjeZnanost

Teden možganov o povezovanju miselnih in telesnih procesov

Tretji teden v marcu v ospredje že tradicionalno postavlja možgane. Tokratni Teden možganov poteka pod naslovom Utelešeni, osrednja tema je namenjena vprašanju, na kakšne načine se naši miselni procesi prepletajo s telesnimi. Dogodki bodo potekali v živo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu, možno jih bo spremljati tudi preko spleta.

Kakšno vlogo ima telo pri procesih, ki se nam zdijo zgolj psihološki?

“Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti. Spet druge dni nam omogoča občutke presežnosti in močnega ugodja, morda preveč poredko pa se ga enostavno zavedamo in smo hvaležni za vse, kar nam nudi,” so zapisali v društvu za nevroznanost SiNAPSA, ki je organizator tedna možganov z naslovom Utelešeni.

Strokovnjaki z različnih področij bodo razmišljali o vprašanjih, kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki, ter kako naša duševnost vpliva na naše občutke utelešenosti.

Med drugim bodo spregovorili o tem, kako gibanje, meditacija, mikroorganizmi ali motnje vplivajo na avtonomno živčevje. Izvedeli bomo, kako lahko s pomočjo športa in telesno usmerjenih intervencij vplivamo na naše razpoloženje ter kako si lahko s prakso čuječnosti pomagamo pri psihosomatskih oz. s stresom pogojenih telesnih težavah.

Govorili bodo tudi o tem, kako mikroorganizmi v našem črevesju komunicirajo z našimi možgani in sodelujejo pri odzivu na stres. Predstavili bodo nekaj najodmevnejših odkritij s področja nevroznanosti v zadnjem letu, teden pa bodo zaključili z okroglo mizo o posledicah travme.

Predavanja bodo ves teden spremljale delavnice na temo čuječnosti, meditacije, dotika in giba, prav tako tudi delavnice za otroke ter filmske projekcije s komentarji.

Urnik dogodkov lahko najdeš tukaj.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button