Zdravje

7 znakov, da je tvoja čustvena inteligenca dobro razvita

Dokazano je, da ima čustvena inteligenca velik vpliv na posameznikovo srečo in na njegov poslovni uspeh. Če se najdeš v spodnjih točkah, potem je tvoja čustvena inteligenca dobro razvita.

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je visok inteligenčni kvocient tisti, ki je v največji meri zaslužen za to, koliko bo posameznik uspešen v življenju. Seveda je tudi sposobnost racionalnega razmišljanja pomembna pri uspehu posameznika, vendar pa je bilo v sklopu študij, ki so jih opravili v zadnjih letih, dokazano, da je še bolj kot visok inteligenčni kvocient pomembna čustvena inteligenca (EQ). Gre za sposobnost razumevanja in obvladovanja svojih čustev in čustev drugih ljudi.

Raven čustvene inteligence se lahko tekom življenja spreminja, sčasoma pa lahko vsak pri sebi to sposobnost izboljša, če si zanjo prizadeva.

Daniel Goleman, psiholog in pisec, ki je raziskoval to področje, je definiral 5 ključnih sestavin čustvene inteligence. To so samozavedanje, samoobvladovanje, motiviranost, socialne veščine in empatija.

Če se najdeš v spodnjih trditvah, potem je to znak, da imaš čustveno inteligenco dobro razvito.

Ljudje, ki imajo težave, se obrnejo nate

Če se ljudje pogosto obrnejo nate, ko se znajdejo v težavah, to pomeni, da ti zaupajo. Očitno imaš razvito empatijo, si dober poslušalec, znaš se poglobiti v težave drugih in dati koristen nasvet. Vse to pa so tudi lastnosti ljudi z dobro razvito čustveno inteligenco.

Zavedaš se svojih močnih in šibkih točk

Vsi imamo svoje močne in šibke plati. Posamezniki, ki imajo razvito čustveno inteligenco, imajo dober vpogled v svojo osebnost. Zavedajo se, katere so tiste stvari, v katerih so močni, in se jih trudijo razvijati. Po drugi strani vedo tudi, da obstajajo področja, ki jim ne ležijo preveč. Ni jim težko priznati svojih šibkosti. Se pa trudijo, da bi jih v čim večji meri zmanjšali oziroma odpravili.

Povratne informacije o sebi sprejmeš z odprtimi rokami

Ljudje smo nagnjeni k temu, da kritike na svoj račun ne slišimo radi. Vendar pa čustveno razviti ljudje vedo, kdaj gre za komentarje negativcev in kdaj je kritika upravičena. Ker je ljudjem z razvito čustveno inteligenco pomembno, da delajo na sebi in se stalno izboljšujejo, bodo dobronamerno kritiko sprejeli z odprtimi rokami in se vprašali, kaj se lahko iz nje naučijo.

Brez težav pohvališ druge

Ljudje z razvito EQ iščejo priložnosti, ko lahko pohvalijo druge. Vedo, da se vsak počuti dobro, če ga nekdo pohvali in da na tak način tudi utrjujejo vezi z drugimi ljudmi. Poleg tega taki ljudje pohvalo tudi brez težav sprejmejo in se zanjo zahvalijo.

Ljudje ti govorijo o svojih idejah

Tudi to, da ti drugi ljudje pogosto razlagajo o svojih idejah, je pokazatelj dobro razvite EQ. To pomeni, da znaš prisluhniti drugim, da se znaš vživeti vanje in da znaš podati iskreno povratno informacijo, ki lahko pripomore k izboljšanju same ideje.

Ne gojiš zamer

Čustveno inteligentni ljudje se znajo postaviti zase, postaviti meje in povedati, kar si mislijo. Vendar se ne zataknejo v negativnih čustvih, ampak se pomikajo naprej v življenju in se distancirajo od ljudi, ki jim ne želijo nič dobrega. Drugim znajo odpustiti njihove napake. Vedo namreč, da vsaka zamera bremeni predvsem njih same.

Zlahka se opravičiš

Ljudje z razvito čustveno inteligenco se zavedajo, da niso brezhibni in da delajo napake, kot vsi. Svoje napake prepoznajo, jih priznajo in se zanje tudi opravičijo drugim. Se pa zelo trudijo za to, da jih ne bi ponavljali, ampak da bi se iz njih nekaj naučili, da bi bili lahko v prihodnje še boljši.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button