Kultura

Skupina umetnikov snuje paket aktivnosti za čas samoizolacije

Skupina svetovno uveljavljenih vizualnih umetnikov, v kateri so med drugim Antony Gormley, Grayson Perry, Jeremy Deller in Gillian Wearing, snuje paket aktivnosti, ki jih je mogoče početi doma v času samoizolacije ob pandemiji novega koronavirusa.

Britanski umetnik Mark Wallinger bo denimo po pisanju The Guardiana ljudem predlagal, da narišejo svojo roko z vsemi detajli. Kot je povedal, so ga navdihnili prazgodovinski odtisi rok v jamah. Obenem bo predlagal, da risbe nalepijo na okna in jih objavijo na spletu. “Ideja je, da to postane gesta stika … že kot otroci smo se zelo hitro naučili, kako nekomu pomahati,” je dodal.

Umetnik Michael Landy, ki je znan predvsem po performansu Break Down (2001), v katerem je uničil vse svoje imetje, pa bo otrokom predlagal, naj v hiši najdejo nekaj, kar se da razstaviti, nato pa naj odrasli te stvari ponovno sestavijo.

“Lahko bi bilo fantastično,” je povedala Sally Shaw, vodja galerije Galerije Firstsite v Colchestru in pobudnica akcije. Paket kreativnih aktivnosti, ki jih bodo predlagali umetniki, nameravajo predstaviti še ta teden in bo dostopen na spletni strani galerije.

Povod za idejo je bil že pred desetletji

Ideja se je Sally Shaw porodila ob spominu na njene lastne šolske počitnice. “Kot otroku mi je mama dala v roke zelo obsežno knjigo z naslovom Velika knjiga stvari, ki jih je mogoče izdelati (The Big Book of Things to Do). Bila mi je všeč, saj je vsaka stran ponujala nove ideje, kaj ustvariti iz stvari, ki jih najdemo v ali okoli hiše,” je povedala.

Nato je pomislila, da pozna veliko umetnikov, ki bi lahko sodelovali pri snovanju takšnega paketa kreativnih aktivnosti. Umetniki so dobili preprosta navodila: aktivnost naj bo zabavna, naj bo pojasnjena ali izvedljiva na listu formata A4, naj bo namenjena otrokom ali odraslim ali pa obojim, poleg tega je idealno, če jo je mogoče deliti.

K prvemu paketu bo ideje prispevalo približno deset umetnikov. Sally Shaw upa, da bodo na tedenski ravni nove ideje prispevali tudi drugi umetniki.

Za prvi paket je Gormley prispeval idejo papirnate verige iz človeških figuric, Deller pa je sestavil seznam desetih stvari, ki bi “lahko bile umetnost”. Annie Morris bo v prihodnjih tednih prispevala pobarvanko. Kot še piše Guardian, se akciji vsak dan pridružujejo novi umetniki. Končni cilje je, da bi paket, ki so ga poimenovali Umetnost je tam, kjer je dom, rasel iz tedna v teden.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button