Kultura

Če boš na Triglavu videl ljudi v narodni noši, to so KUD-ovci

KUD-ovci, člani Akademske folklorne skupine Študent Maribor, že 9. leto zapored ob koncu leta izdajajo svoj koledar. Vsako leto pa njihov koledar povezuje drugačna rdeča nit. Pred tremi leti so za potrebe koledarja 2017 "odvrgli oblačila" in tako precej drzno pozirali v kombinacijah različnih folklornih dodatkov.

Bili so drzni ter malce provokativni, letos pa s projektom Koledar AFS Študent 2020 spoznavajo lepote Slovenije in se z ustrezno kostumsko podobo postavljajo pred objektiv na nadvse zanimivih in prepoznavnih krajih – biserih Slovenije. Zadali so si kar 30 različnih lokacij Slovenije. Soline, Dolino reke Soče, Klevevž, Mlin na Muri, Svečino, Dominikovo domačijo, Goriška Brda in mnoge druge. Na fotografiranjih je do sedaj sodelovalo okoli 50 folkloristov, ki so se oblekli v folklorne kostume različnih pokrajin. Zajeli so Prekmurje, Goričko, Prlekija, Dolenjska, Bela Krajina, Primorska, Štajerska, Gorenjska, Koroška ter Zgornja Savinjska.

Sledi pa ravno najslajše, in sicer njihov največji podvig, ki se bo odvil v sredo, 7. avgusta. Takrat se bo skupina šestih članov s fotografinjo podala na najvišji vrh Slovenije, Triglav. Na samem vrhu se bodo preoblekli v gorenjske folklorne kostume ter se postavili pred objektiv. Odprava bo trajala kar dva dni, saj se bodo dan kasneje, 8. avgusta fotografirali še na Bledu.

Ideja je bila prisotna že dve sezoni, vendar jim zaradi neugodnih vremenskih razmer lansko leto odprava na Triglav ni uspela. Tako so se odločili, da koledar izpeljejo leto dni kasneje z vsemi pokrajinami, kot so si ga prvotno zastavili. Na vse kraje je z njimi potovala in jih spremljala mlada fotografinja, Sara Vinkovič.

Odprava na najvišji vrh Slovenije od članov zahteva ne le fizično pripravljenost, temveč tudi dobro voljo, veselje ter pripadnost folklorni skupini. V tem obdobju delovanja ima Folklorna skupina AFS Študent že kar 55. letno tradicijo. Ravno zato radosti in zagnanosti med člani ne manjka.

Izkupiček denarja, ki ga bodo uspeli pridobiti s prodajo koledarjev bo namenjen nakupu novih kostumov oz. popravilu obstoječih.

 

 AFS Študent
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button