Novice

Družbena omrežja zaradi nove kampanje pozivajo k bojkotu Zare

Zarina nova kampanja na družbenih omrežjih povzroča veliko razburjenja. Mnogi pozivajo k bojkotu Zare in nakupovanja njenih izdelkov prav zaradi te kampanje. 

Kampanja, ki so jo poimenovali The Jacket, je del Zarine Atelier serije. Na fotografijah, ki so jih objavili na svojih družbenih omrežjih, je model Kristen McMenamy prikazana v različnih pozah, med drugim nosi lutko, ovito v belo blago, stoji sredi razbitin in drugih lutk, ki jim manjkajo okončine.

Zara je svojo kampanjo opisala kot “limited edition kolekcijo, ki slavi predanost k obrtništvu in strast do umetniškega izražanja.”

Kampanja je na internetu povzročila val kritik in zgražanja. Uporabniki družbenih omrežij namreč v kolekciji vidijo predvsem podobnost z genocidom v Gazi in fotografijami umrlih v vojni med Izraelom in Hamasom. Nekateri so v ozadju prepoznali tudi karton v obliki ozemlja Palestine.

Družbena omrežja pozivajo potrošnike k bojkotu Zare in njenih izdelkov, ker uporablja vojno in genocid za promocijo svojih izdelkov. Zara uradne izjave še ni podala in se na kritike na družbenih omrežjih še ni odzvala.

Zara se pogosto sooča s kritikami

To pa ni prvič, da se Zara sooča s kritikami. Mnogokrat je označena kot začetnica fast fashion industrije, ki ima pomemben negativen okoljski in socialni vpliv. Obtožujejo jo tudi greenwashinga in zavajanja kupcev, saj se predstavlja kot high-fashion trgovska veriga, v resnici pa gre za fast fashion, ki izkorišča ljudi, okolje in živali.

Na kritike je že večkrat naletela tudi v povezavi s pomembnimi geopolitičnimi zadevami. Oktobra 2022 so Izraelski Arabci bojkotirali Zaro potem, ko je lastnik franšize gostil skrajno desničarskega politika v namene politične kampanje.

The Economic Times, Green Hive
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button