Izobraževanje

V prihajajočem študijskem letu manj izmenjav v okviru programa Erasmus+

Covid-19 je posegel tudi v izvedbo programov Erasmus+. Na Centru RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) ocenjujejo, da bo število letošnjih izmenjav zaradi negotovosti približno za polovico manjše kot običajno. Mnogi študentje namreč izmenjave bodisi odpovedujejo bodisi jih načrtujejo prihodnje študijsko leto.

Še slabše kažejo trenutni podatki CMEPIUS za izmenjave zgolj v zimskem semestru. Lani se je za izmenjavo v prvem semestru namreč odločilo 1137 študentov. Letos pa skoraj dve tretjini manj, in sicer 396. Povečano število odpovedi načrtovanih izmenjav s strani študentov opažajo tudi na ljubljanski univerzi. Mnogi izmenjave odpovedujejo, jih prestavljajo v poletni semester ali prihodnje študijsko leto.

Po njihovih navedbah je fizično mobilnost v zimskem semestru odpovedalo tudi veliko tujih partnerskih univerz. Za izvedbo mobilnega študija na daljavo pa se je odločilo le manjše število študentov.

Do Erasmus štipendije tokrat ne bodo upravičeni vsi

Študenti, ki so se odločili, da bodo v programu Erasmus+ sodelovali, a bodo pri tem ostali v Sloveniji, po navedbah univerze in CMEPIUS ne bodo upravičeni do finančne podpore, ki jim je običajno zagotovljena. Do štipendije bodo upravičeni zgolj tisti, ki bodo dejansko odpotovali v tujino. Četudi bodo študij v državi partnerske institucije izvajali na daljavo. Do štipendije bodo upravičeni tudi v času obvezne karantene, v primeru, da bi bila ta potrebna.

Ob tem so na CMEPIUS zagotovili, da bodo vsa sredstva, ki bodo ostala neporabljena zaradi upada števila mobilnosti, preko njih in Nacionalne agencije programa Erasmus+ vrnili Evropski komisiji.

Dodatna ovira pri izvajanju programov tudi karantene

Študenti lahko v okviru izmenjav obiščejo vse države EU, Norveško, Lihtenštajn, Islandijo, Turčijo, Severno Makedonijo in Srbijo. Ob tem pa morajo upoštevati vse omejitve vstopa, ki jih države same določijo. Tovrstne omejitve za tuje študente veljajo tudi pri nas. Tako je za vse študente, ki k nam vstopajo iz epidemiološko nevarnih držav ali imajo tam stalno ali začasno prebivališče, odrejena desetdnevna karantena.

Na spletni strani ljubljanske univerze so zapisali, da za vse tuje študente, ki bodo obiskali Slovenijo, predpisane nastanitve za karanteno ni. Ob tem opozarjajo, da karantene ni možno prestati v študentskih domovih. Tujim študentom tako predlagajo zasebne nastanitvene možnosti, na primer v M hotelu ali preko platforme Airbnb. Na spletni strani so navedli tudi spletne povezave do skupin na Facebooku, ki ponujajo oddajo stanovanj.

Ob tem na univerzi še priporočajo, da si študenti zagotovijo svojo sobo. V primeru, da bi v sobi zbolel še nekdo drug, se karantena namreč avtomatsko podaljša za nadaljnjih deset dni.

Ljubljanska univerza je za STA sporočila, da so se tudi mnoge institucije v Sloveniji odločile, da izmenjav v prvem semestru letošnjega študijskega leta sploh ne bodo izvajale. Na univerzi sicer trenutno pričakujejo okoli 600 tujih študentov, kar je občutno manj kot pretekla leta. V študijskih letih 2017/2018 in 2018/2019 se je pri nas na ljubljanski univerzi namreč izobraževalo okoli 2100 tujih študentov.

Študentje naj redno spremljajo nove informacije

Tako univerza kot CMEPIUS študentom, ki so se letos odločili za izmenjavo, svetujeta, naj skrbno sledijo informacijam, ki jih objavljajo institucije gostiteljice in naše univerze. Sporočajo še, naj se držijo omejitev in napotkov za zajezitev širjenja virusa v posameznih državah.

Pri CMEPIUS še poudarjajo, da je prav tako nujno, da so študentje ob odhodu seznanjeni, kam se morajo obrniti v primeru zaostrovanja ukrepov, koga morajo ob tem obvestiti in kakšni so nadaljnji koraki.

 

 STA, Živa GREGOR
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button