Okolje

Suša povzroča težave na več kot polovici ozemlja EU

Zaradi dolgotrajnega pomanjkanja padavin suša ogroža polovico ozemlja EU, je danes sporočila Evropska komisija. "Podnebne spremembe povečujejo tveganje za hudo sušo ter gozdne požare," je opozorila evropska komisarka za znanost, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Okoli 46 odstotkov ozemlja unije se sooča z znatnim primanjkljajem vlažnosti tal. Na 11 odstotkih ozemlja pa je suša kriva za izredne razmere, ko je vegetacija zaradi pomanjkanja vode že prizadeta, kaže poročilo Skupnega evropskega raziskovalnega centra.

Poročilo ugotavlja, da izpostavljenost termičnemu stresu in pomanjkanju vode še dodatno znižujeta pridelek. So pa bile že pretekle napovedi za žitarice in druge kulture zaskrbljujoče.

Francija, Romunija, Španija, Portugalska in Italija se bodo verjetno soočile z nižjim pridelkom. Skrb vzbujajo tudi razmere v Nemčiji, na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, napoveduje poročilo.

Tudi v prihodnjih treh mesecih so za večji del Evrope napovedane bolj sušne razmere kot običajno. Poročilo opozarja tudi, da so se letos razmere začele zaostrovati bolj zgodaj kot v preteklosti, saj je bilo že pozimi in spomladi precej manj padavin.

“Pretoki rek v več državah so prizadeti, količine vode se zmanjšujejo. Potrebni bodo izredni ukrepi,” še opozarjajo evropski strokovnjaki. V juniju je bila proizvodnja energije v termoelektrarnah in jedrskih elektrarnah, ki ležijo ob rekah, v več državah, med njimi v Franciji in Italiji, nižja od povprečja za obdobje 2015-2021.

Prav tako je suša kriva za manjšo proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah, in sicer na Norveškem, v Španiji, Romuniji, Črni gori ter Bolgariji, še piše v poročilu.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button