NoviceOkolje

Včerajšnja neurja povzročajo težave po vsej Gorenjski

Na Gorenjskem ponedeljkovo in današnje deževje povzroča težave predvsem na območjih, ki jih je vremenska ujma prizadela že v začetku avgusta. Meteorna voda je zalila številne kleti in druge objekte, potrebnih je bilo več posredovanj gasilcev in pripadnikov Civilne zaščite. Plaz nad Koroško Belo zaenkrat miruje, nameščena je bila dodatna zaščita.

Največje težave povzročajo plazovi

Po besedah poveljnika regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Gorenjsko Klemna Šmida, so bile intervencije potrebne po vsej Gorenjski. Največ jih je bilo na območjih, ki so jih ujme prizadele že v začetku avgusta. Gasilci in pripadniki Civilne zaščite, ki so ponekod znova oblikovali štabe, so posredovali predvsem v Žireh, Gorenji vasiPoljanah, Škofji Loki, Cerkljah na Gorenjskem, Šenčurju, Tržiču, Radovljici in na Jesenicah. “Šlo je predvsem za črpanje meteornih voda iz zalitih kleti in drugih objektov. Zaradi visokih meteornih voda je ponekod udarila tudi podtalnica,” je povedal Šmid.

Večje intervencije niso bile potrebne, prav tako ne evakuacije, so se pa po besedah Šmida nekateri prebivalci Gorenje vasi – Poljan in Škofje Loke začasno preselili drugam, saj se bojijo plazov. Dež je namreč po besedah poveljnika regijskega centra CZ za Gorenjsko nekatere plazove okrepil, “ni pa nikjer tako, da bi bilo življenjsko ogrožajoče”.

Plaz nad Koroško Belo, v katerem je več kot milijon kubičnih metrov materiala in grozi celotnemu kraju, po besedah Šmida trenutno bolj ali manj miruje, nihče pa ne ve, kako bo v prihodnje. Zato so bila nameščena dodatna varovala, zanke, za opozarjanje prebivalcev. Ob OŠ Koroška Bela je bila nameščena dodatna premična sirena. “V kolikor bi se ta sprožila, so ljudje seznanjeni kam in kako se umakniti,” je povedal Šmid.

Na Gorenjskem sicer trenutno še vedno dežuje. Tako naj bi bilo tudi tekom dneva, ponoči pa naj bi se padavine umirile, vreme pa stabiliziralo.

Arso je rdeče opozorilo izdal tudi za Koroško

Padavine bodo najmočnejše danes popoldne in zvečer, vztrajale pa bodo do sredinega jutra. Težišče padavin bo nad vzhodnim delom Slovenije, predvsem na območju Zasavja, savinjske in podravske regije, Koroške in tudi precejšnjega dela Štajerske, je na novinarski konferenci Arsa pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

Na teh območjih na Arsu pričakujejo količino padavin nekje med 50 in 80, morda krajevno tudi blizu 100 litrov na kvadratni meter. “Poudaril bi, da bo današnji tip padavin bolj enakomeren, nad večjimi območji, predvidoma brez ekstremnih nalivov, tako da bo vpliv na vodotoke nekoliko počasnejši, povečevala pa se bo namočenost zemljine,” je dejal Gregorčič.

Na območju Koroške in Savinjske je v ponedeljek padlo med 40 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, danes bo padla podobna ali nekoliko večja količina padavin. “Drugi padavinski val bo padel na že namočeno zemljino in to je tisto, kar nas trenutno najbolj skrbi prav na teh ranljivih območjih,” je dejal hidrolog Janez Polajnar. Dodatno lahko narastejo hudourniki in se razliva padavinska voda, zato je na teh območjih previdnost še posebej potrebna.

Trenutno poplavlja tudi reka Drava v spodnjem toku pri jezu Markovci, predvidoma se bo razlila tudi reka Mura, vendar kot kaže znotraj protipoplavnih nasipov. Pričakujejo tudi razlivanja vseh manjših hudourniških vodotokov v Zasavju in tudi na območju predalpskega hribovja, je dodal Polajnar.

Direktor geološkega zavoda Miloš Bavec opozarja, da obstaja povečana nevarnost nastajanja plazov tudi na območjih, ki do zdaj niso bila prizadeta. To velja za večji del Slovenije.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button