Zdravje Martinu, študentom pa Drinkologijo 2024
Zdravje Martinu, študentom pa ... ? Vino vinarstva Jamnik. Letošnja Drinkologija - kultura pitja vina in vodena degustacija je potekala v znamenju lokalnih vinogradnikov. Študentje so okušali 5 vrst vin Jamnik, vsak požirek pa je bil odlična priprava na prihajajoče štajersko novo leto.
Včerajšnji hladen večer je bil kot nalašč za kakšen kozarec rujne kaplice, ki ogreje srce in sprosti telo. Dvorano Štuk so ponovno napolnili poznavanja vin željni študentje in izkusili sproščeno in zabavno vinsko izkušnjo, ki jo je ponudila Drinkologija 2024.
Letošnji gost in glavni degustator, Tine Jamnik, je študente popeljal na popotovanje po družinskih vinogradih vinarstva Jamnik iz Svečine. Študentje so degustirali 5 različnih vin. Svoje predpriprave na martinovo so začeli z aperitivno rose penino, nadaljevali s priljubljenim sauvignonom in “kraljem vin” renskim rizligom. Sledil je manj poznan polsladek kerner, vinsko izobraževanje pa je zaključil “ponos vinogradnika” traminec.
Za začetek: predstavitev vinarstva Jamnik
Vinogradi vinarstva Jamnik se nahajajo sredi razgibanih Slovenskih Goric, v bližini avstrijske meje. Srce med vinogradi v njihovi domači Svečini je vse bolj priljubljena turistična točka. Po Tinetovih besedah so vinarstvo s tradicijo, ki deluje naravi prijazno. Obdelujejo 8 hektarjev vinogradov, ki se nahajajo okrog kleti. Zaradi prisojne lege zemljišč njihova vina vsebujejo več naravnega sladkorja, njihova tehnika pa je okolju prijaznejša. Obdelujejo 11 sort grozdja in iz njih proizvajajo 18 različnih vin. Tine je zbrane, v sklopu letošnje Drinkologije, povabil v Svečino “na srce in na dobro vino”.
Pomembno: osnove degustacije
Osnovno pravilo degustacije je, da ima kozarec pecelj z razlogom. Kozarca pa ne držimo zato, da na njem ne puščamo prstnih odtisov. S pravilnim držanjem kozarca preprečujemo tudi segrevanje vina in omogočamo boljši zven pri nazdravljanju. Degustacijske količine sicer odmerjajo 0,3 dl vina, vendar so bili natakarji včeraj radodarnejši. Penina se načeloma servira v ožjih in daljših kozarcih, z njo pa zaradi mehurčkov ne trkamo. Vina se praviloma degustirajo od suhih do sladkih in tako je bilo tudi na včerajšnji Drinkologiji.
Pet degustiranih vin in pet nagrad
Letos je Drinkologija študentom postregla z degustacijo petih vrst vina, ki jih proizvaja vinarstvo Jamnik.
- Roze penina: Aperitivno vino iz sorte zweigelt z imenom Sparkling love. Študente je prepričala s svojo iskrivostjo in svežim poletnim pridihom gozdnega sadja.
- Sauvignon: Suho vino, obrano pri polni zrelosti je s svojo aromatičnostjo in rumeno zlato barvo pričaralo čudovit uvod v degustacijo.
- Renski rizling: Popularna sorta iz doline reke Ren, nekdanji polsuhi “kralj vin” je ponudil kompleksnost in arome bele breskve, marelice, jabolka in medu.
- Kerner: S svojo polsladkostjo, uravnoteženim okusom in citrusnimi aromami se je študentom manj poznani kerner izkazal za pravo izbiro.
- Traminec: “ponos vinogradnika” je s svojo sladkobo in zlato rumeno slamnato barvo dosegel srebrno nagrado v Ameriki in navdušil tudi študentsko komisijo.
Študentje so vsako vino nagradili s ploskanjem. Na koncu so svoje novo pridobljeno znanje dokazali s pravilnimi odgovori na pet vprašanj. Vsak izmed petih najhitrejših srečnežev je domov odšel z nagrado – steklenico vina Jamnik.
Na koncu smo se sprehodili med radoživimi študenti in jih povprašali kaj novega jih je letošnja Drinkologija naučila o vinu. Številni so poudarili, da so se bolje seznanili s samo kulturo pitja in pravilno degustacijo ter načini pridelave različnih vin. Marsikdo pa si je zapomnil tudi zlato pravilo, da se s kozarci penine ne trka. S svojo izvirnostjo pa so vsekakor izstopali odgovori na vprašanje Katero vino bi bili, če bi lahko izbirali. Eden izmed študentov je nadvse suvereno odgovoril: “Renski rizling, ker je kralj.”
Eva ŽUNKOVIČ
Marcel VRBNJAK
Dejan ZVONAR