Življenjski slog

Kako enakomerno pa so opravila porazdeljena v vajinem odnosu?

Odnos mora zagotavljati ljubezen, varnost in druženje. Ko gremo skozi življenje, vsak potrebuje nekaj globokih in pomembnih povezav z drugimi. Vendar pa odnosi vsekakor niso enostavni. Romantični odnosi so lahko še posebej zahtevni, ko preidejo v dolgoročno fazo. Neenakosti, različen jezik ljubezni in težave pri sporazumevanju lahko prispevajo k nezadovoljstvu v razmerju. V tem članku te bomo popeljali skozi nekaj najpogostejših nesoglasij, s katerimi se soočajo pari, in kako najti skupni jezik.

Ko gre za kakršenkoli dolgoročen odnos, ni vsak dan poln rožic. Deliti svoj prostor z nekom je lahko izziv, še posebej, ko se stvari premaknejo iz romantičnih v vsakdanje. Nesoglasja glede financ, obveznosti in gospodinjskih opravil lahko vplivajo na kakovost še tako ljubečega odnosa.

Kako se neenakost kaže v odnosu?

Ko slišimo opombe, da je dolgoročna zveza težko delo, s tem ne mislimo, da je biti z nekom breme. To pomeni le, da moramo v vsakdanu najti načine, da bo skupno življenje koristilo obema. Pripravljeni moramo biti na sklepanje kompromisov in se prepričati, da smo tako mi kot naš partner zadovoljni s tem, kar imamo.
Eden najpogostejših virov nezadovoljstva parov so gospodinjska opravila.

Problem neenakosti spolov pri gospodinjskih opravilih

Ko ženske delajo v dvojni izmeni – eno v službi in eno doma – je njihovo življenje omejeno na delo in varstvo, kar jim pogosto onemogoča poklicno rast in priložnosti za samorazvoj. Prav tako jim lahko primanjkuje časa za osebno rast in izvajanje rutin, v katerih same resnično uživajo. Vse to pa žal lahko vodi tudi do izgorelosti.

Nepravično razdeljeno gospodinjsko delo lahko prav tako obremenjuje odnos. Če partnerja ne skrbita za izpolnjevanje potreb drug drugega, lahko postaneta hladna in zamerljiva. Če si v vsakdanjih situacijah ne izkazujeta podpore, ki jo potrebujeta, lahko trpijo tudi drugi vidiki odnosa. Zbledi intimnost, poveča se razdražljivost, prenehata uživati v skupnem času, sčasoma se lahko pokaže celo nezaupanje.

odnos, neenakomernost, opravila, gospodinjska opravila
Na krhanje odnosov lahko vpliva tudi neenakomerna razdelitev gospodinjskih opravil.

Jeziki ljubezni

Nezmožnost enakomerne porazdelitve gospodinjskih opravil ne izvira nujno iz neenakosti. Ljudje svojo naklonjenost do drugih izražamo na različne načine. Pomembno pa je tudi, da znamo prepoznati, ko druge osebe do nas ne čutijo enake naklonjenosti.

Na žalost se pari v jezikih ljubezni pogosto ne ujemajo. V odnos je potrebno postaviti vprašanja kot so: Kateri jezik ljubezni je najpomembnejši zame? Kateri je najpomembnejši za mojega partnerja? Ali ceniva vse, kar narediva drug za drugega?

Kaj lahko storimo, da rešimo težavo?

Globok pogovor. Za srečen odnos sta potrebna dva. Če želimo, da naš partner spremeni način, kako nekaj počne, se moramo o tem iskreno pogovoriti. Če menimo, da se nam je zgodila krivica, pa se potrudimo, da izrazimo svoje misli in občutke. Na žalost tudi naši partnerji ne znajo brati naših misli in edini način, da nas razume, kako se počutimo je, da mu svoje misli iskreno zaupamo.

Pojasni situacijo s svojega zornega kota. Opraviti več kot pošten delež gospodinjskega dela je utrujajoče in lahko sčasoma skrha odnos. Toda naš partner tega ne bo razumel, še posebej, če mu tega ne pojasnimo.

odnos, neenakomernost, opravila, gospodinjska opravila
Tudi v odnosu je vse lahko rešljivo s pogovorom.

Izgovarjanje stvari kot je “nikoli ne pospraviš posode,” se lahko zdi kot obtožba in precej manj verjetno je, da bo prišlo do pozitivne spremembe. Če lahko svojemu partnerju razložimo, kako se počutimo zaradi njegovega zanemarjanja, mu to lahko da boljšo perspektivo. Če nas neka stvar moti mu to lahko poskusimo pojasniti na način “zaradi tega sem pod stresom, bi lahko to naredil namesto mene.” Morda se bo situacija popolnoma prevesila in bo v odnosu zavladala svežina.

Iskanje kompromisov. Tudi najbolj razsvetljeni pari ne morejo vedno doseči razdelitve gospodinjskih obveznosti 50/50. In to je v redu, dokler deluje za obe strani. Eden od partnerjev morda dela dlje ali ima bolj stresno delovno situacijo, zato drugi več postori po hiši. V zdravem odnosu se partnerja prilagajata potrebam drug drugega, namesto da bi bila vezana na predpisane vloge.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button