Življenjski slog

Kako prebiti led na prvem zmenku, ki ne gre najbolje

Prišel je čas prvega zmenka s tvojo simpatijo. Po skrbnih pripravah in urejanju lahko napoči trenutek, ko stvari postanejo nekoliko nerodne. Takrat je potrebno prebiti led in poskrbeti, da bo zmenek pomenil zabavno preživet večer in ne ure neprijetne tišine.

Prvi zmenek velikokrat že na začetku zaznamuje neroden pozdrav, ko nisi prepričan, če bi bil primeren stisk roke, objem ali pa bi simpatiji v zadregi najraje samo pomahal. Zagotovo je za tabo že nekaj zmenkov in zato veš, da včasih vse teče zelo gladko, v nekaterih primerih pa kar ne najdeš primerne teme za pogovor. Da se zmenek ne spremeni v neprijeten spomin in izgubljeno priložnost, preberi naslednje nasvete, kako prebiti led.

Bodi pozoren na podrobnosti

Nobena nerodna tišina ali začetek zmenka nista tako slaba, da vzdušja z nekaj “prijemi” ne bi uspel narediti zabavnega. Tvoja iztočnica je lahko to, da simpatiji pokažeš, da si pozoren. Vprašaj jo npr. kakšna je zgodba za tetovažo na njeni roki. Vprašaj, zakaj je naročil prav to pijačo, ki jo je. Pokaži, da ti je mar in da te zanima, kar zanima tvojo simpatijo. Pozanimaj se, kaj je počela čez dan in kako običajno preganja dolgčas. Na ta način lahko vzpostaviš tekoč pogovor in simpatijo vzpodbudiš, da se razgovori.

simpatija, zmenek, humor, podrobnosti, pozoren
Ne pozabi – nasmeh nič ne stane, vendar čudežno deluje!

Izogibaj se “da/ne” vprašanjem

Bodi previden glede oblikovanja stavkov. Če simpatijo vprašaš, kako je preživela dan, ti lahko hitro odgovori z eno besedo. Bodi pozoren na to, kako se izražaš in jo tudi s tem spodbudi k poživitvi pogovora. Poskusi z “Kaj je bil vrhunec tvojega današnjega dneva?” Tako se lahko res razgovori in ti z odgovorom pove tudi, kako je do te situacije prišlo.

Spodbudi simpatijo, da bo govorila o sebi

Načeloma je tako, da o sebi vsi zelo radi govorimo, saj je to eno izmed področij, ki ga dobro poznamo. Pokaži, da te zanima več o osebi, ki je s tabo na zmenku. Poskusi z vprašanji kot sta “Kako bi se opisal s tremi besedami?” in “Kaj je najbolj drzna stvar, ki si jo kdaj naredil?” Če oceniš, da je situacija primerna, si lahko privoščiš tudi bolj predrzno vprašanje, kot je “Si pred zmenkom preveril vsa moja socialna omrežja?”

Med “izpraševanjem” pa poskrbi, da ne boš izpadel preveč vsiljiv ali da zmenek ne bo izgledal kot intervju. Glede na trenutno situacijo oceni, koliko radovednosti si lahko privoščiš. Pri tem pa ti lahko pomaga tudi seznam vprašanj za prvih osem zaporednih zmenkov.

Uporabi svoje telo

To ne pomeni nujno, da se moraš simpatije dotikati. Poskrbi za očesni stik, pozitivno telesno govorico in primeren osebni prostor. Ne pozabi na nasmeh in primerne obrazne izraze.

Povej kakšno šalo

Na tem področju moraš poskrbeti, da bo simpatija razumela tvoj smisel za humor. Izogibaj se črnemu humorju, žaljivim temam in pretirani vulgarnosti. Zelo dobro se obnesejo šale na račun trenutnega dogajanja. Poskusi biti pozoren na dogajanje okoli vaju in ga uporabi kot material za hudomušno pripombo.

simpatija, zmenek, humor, podrobnosti, pozoren
Daj simpatiji jasno vedeti, da te zanima njena zgodba.

Naj te nerodno ozračje na zmenku ne odvrne od simpatije. Ne glede na to, če si na prvem ali petem zaporednem zmenku, bodi kar si in se pokaži v realni luči. To osebe, ki ti je namenjena, ne bo nikoli odvrnilo. Prav tako pa vajin odnos ni obsojen na prepad samo zaradi nekaj sekund neprijetne tišine. Če vse ostalo spodleti, poskusi prebiti led s klasiko – “Ali veš, koliko tehta severni medved? Dovolj, da prebije led.” Mogoče pa uspe.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button