KulskoŽivljenjski slog

Zakaj se ne moreš požgečkati sam?

Švedski raziskovalci so odgovor našli z opazovanjem možganske aktivnosti.

Občutek dotika je intenzivnejši, kadar te žgečka (ali masira) tuja roka.

Neobčutljivost na lastno žgečkanje je samo eden izmed primerov, da ljudje nedvomno nismo enako občutljivi na lastne in na tuje dotike. Eden izmed razlogov, da dotikanje druge osebe zaznamo močneje, je v tem, da so takrat naše mišice sproščene (medtem ko so pri lastnih dotikih napete). A to naj ne bi bilo vse. Nedavno so na Švedskem odkrili še dodaten vzrok za omenjeno razliko – občutek dotika naj bi bil objektivno boljši, kadar se nas dotika nekdo drug.

Tuji dotiki aktivirajo večji del možganov

dotik
Tuji dotiki so intenzivnejši tudi zaradi družbene funkcije, s katero jih povezujejo naši možgani.

Na švedski Univerzi Linköping se je raziskovalna ekipa lotila raziskave, v kateri je primerjala odzive udeležencev na lastne in tuje dotike. S pomočjo funkcionalne magnetne resonance (fMRI) je opazovala razlike med njihovimi možganskimi aktivnostmi v obeh primerih.

Opazila je, da ob lastnih dotikih številna področja možganov beležijo manjšo aktivnost, kar pomeni bolj pusto in monotono izkušnjo. Medtem se ob dotikih tretje osebe aktivirajo tudi področja, povezana z družbenim nagrajevanjem in socialno inteligenco – ta dodatno aktivirana področja poskrbijo za bolj intenzivno izkušnjo dotika.

 

Možgani lastne dotike namenoma filtrirajo

A zakaj možgani sploh aktivirajo področja, ki na prvi pogled nimajo dosti skupnega s samim dotikom? Dotik tretje osebe zaznavajo kot poskus komunikacije, bodisi kot poskusa pridobitve pozornosti, ponujanja podpore ali izkazovanja ljubezni. Ker nam naš preživetveni nagon veleva, naj bomo pozorni na zunanjo komunikacijo, imajo ti dotiki prednost pred tistimi, ki jih izvedemo sami. Švedski raziskovalci zato verjamejo, da naši možgani namenoma filtrirajo lastne dotike, saj ti nimajo informativne vrednosti, temveč so običajno le posledica opravljanja kakšne funkcije (britje, oblačenje, praskanje …), nekakšen šum, ki bi lahko ogrozil naše zaznavanje ostalih, pomembnejših dotikov.

Zanimivo je, da lahko shizofreniki to mejo pogosto prestopijo, kadar so njihovi možgani na nek način prepričani, da zaznajo tuj dotik, in ne lastnega.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir, vir )

Vir
tonic.vice.com

Sorodni članki

Back to top button