Zdravje

Poležavanje v času praznikov pomembno vpliva na tvoje mišice

Že nekaj dni brezdelja lahko pomembno vpliva na naše telo, zato hitro na noge. Če narediš manj kot 1500 korakov na dan, izgubiš velik del mišične in kostne mase, razkriva nova znanstvena raziskava.

Redna telesna aktivnost je dobra tudi za naše možgane in lahko celo pomaga pri preprečevanju demence. Šport odpravlja tudi posledice vsakodnevnega stresa in preprečuje nabiranje motečih maščobnih oblog. Zato je lahko manjše pregrehe, zlasti zdaj v času božičnih in novoletnih praznikov, še mogoče vsaj deloma nadoknaditi z dolgimi sprehodi.

Po dveh tednih so udeleženci že izgubili mišično maso, povečala pa se je telesna maščoba v mišicah in pasu.

Vendar pa smo ljudje v prazničnih dneh komajda kaj telesno aktivni. Mnogokrat na kavču obležijo tudi tisti, ki se prej redno ukvarjajo s športom.

Že dva tedna manjše aktivnosti pomembno vplivata na naše mišice

Znanstveniki z univerze v Liverpoolu so se zato vprašali, kakšne posledice ima začasno pomanjkanje vadbe. V raziskavi je sodelovalo 26 mladih in 21 starejših oseb, ki so pred tem naredile vsaj 10.000 korakov dnevno in so bile torej v razmeroma dobri kondiciji. V času raziskave so to gibanje za dva tedna omejile na zgolj 1500 korakov na dan.

Rezultati so pokazali, da je pomanjkanje gibanja že v dveh tednih povzročilo pomembne spremembe v mišicah, kosteh in presnovi udeležencev. Udeleženci raziskave so opazno izgubili mišično maso, vsebnost mineralov v njihovih kosteh pa se je zmanjšala. Hkrati se je telesna maščoba v pasu in tudi v mišicah merljivo povečala. Slednje je dodatno oslabilo mišice in občutno zmanjšalo moč.

Že kratkotrajno pomanjkanje vadbe lahko resno vpliva na naše zdravje. Še zlasti pri starejših ljudeh so mišice in kosti že tako ali tako pogosto oslabljene, če pa potem pride še do začasne neaktivnosti zaradi bolezni ali praznikov, se stanje še poslabša.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button