Zdravje

Odgovarjamo na pomembno vprašanje: zakaj je tvoj kakec rjav?

Tri četrtine naših iztrebkov sestavlja voda, preostanek pa predstavlja hrana, ki je telo ni prebavilo. Zdaj pa je čas za odgovor na pomembno vprašanje: zakaj je kakec rjave barve?

Ko blato izstopi iz prebavnega sistema, je običajno rjave barve, ne glede na videz vsega, kar smo pojedli in popili. Do tega prihaja, ker med drugim vsebuje kemikalijo, ki jo proizvaja človeško telo.

Ta kemikalija, sterkobilin, je produkt razgradnje hemoglobina – proteina v rdečih krvnih celicah, ki omogoča prenos kisika v telesu. Brez sterkobilina bi naš kakec verjetno izgledal bled ali celo bel. To pa zato, ker se večina kemikalij, ki dajejo barvo živilom in pijači, v prebavnem procesu popolnoma razgradi.

Natančneje o tem, kaj počne sterkobilin

Rdeče krvne celice živijo le okoli 120 dni, potem pa se sčasoma nadomestijo. Ko se hemoglobin, ki ga te celice vsebujejo, razgradi, nastane rumena beljakovina, imenovana bilirubin. Ta se skozi cirkulacijski sistem sčasoma prebije v jetra, kjer se spremeni in nato v obliki žolča izloči v tanko črevo.

Žolč, rumeno-zelena tekočina, človeškemu telesu pomaga prebavljati in absorbirati maščobe.

Medtem, ko se hrana premika skozi tanko črevo, telo absorbira in ponovno uporabi nekaj bilirubina, njegov preostanek pa postane sterkobilin, ki ga mora telo odstraniti.

Sterkobilin se nato združi s snovmi, ki jih telo prebavlja, in kakec je ob koncu prebavnega sistema posledično rjave barve.

Kakanje, blato, iztrebek, zdravje, sterkobilin, bilirubin, žolč
Dobra prebava je eden izmed stebrov zdravja.

Kaj pa, ko je blato kakšne druge barve?

Iztrebki pa seveda niso vedno izključno rjave barve. Odvisno od tega, kaj jemo in kako hitro se stvari premikajo po prebavnem sistemu, se lahko kakec obarva tudi drugače.

Ko se blato po telesu premika prehitro, ima bilirubin v žolču premalo časa za razgradnjo in tako ne postane rjavo. Zato je driska ob prebavnih težavah lahko zelena ali rumena – ker vsebuje veliko žolča. Tudi če pojemo veliko iste hrane (npr. rdeče pese), posebej če je ta težko prebavljiva, lahko blato spremeni barvo.

Kakanje, blato, iztrebek, zdravje, sterkobilin, bilirubin, žolč
Uživanje rdeče pese lahko spreminja barvo urina in blata.

Človeško telo nikakor ne more absorbirati vsega, kar pojemo in popijemo. Nekaterih živil, kot so koruzna zrna, ljudje na primer ne moremo v celoti prebaviti. Ta se nato pojavijo v iztrebkih in ostajajo enake velikosti in barve, kot takrat, ko smo jih zaužili.

Zaradi vsesplošnega zdravja je tako zelo pomembno, da ob iztrebljanju spremljamo stanje svojega kakca. Če je ta pogosto nenavadnih barv, oblik ali gostote, pa je čas, da se posvetujemo z zdravnikom.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button