ZdravjeŽivljenjski slog

Nekaj tihih znakov, da moraš bolje skrbeti zase

Tudi če živiš zdravo, to ni nujno dovolj. Zdravniki svetujejo, da tvoje telo včasih potrebuje boljšo prehrano, manj stresa ali več spanja. Kaj vse še lahko spremeniš? Poglejmo si nekaj idej, kako bolje zaživeti svoje življenje!

Se kdaj počutiš, da moraš zase bolje poskrbeti, kljub temu, da se “vedno” prehranjuješ zdravo, nisi pod stresom in veliko spiš? Resnica je, da to včasih preprosto ni dovolj. Včasih nas občutek vara, zato se moramo vprašati, ali res posvečamo dovolj pozornosti pomembnim stvarem? Začni tako, da svoje zdravje postaviš na prvo mesto (in to prav zares!).

Če na splošno nimaš nobenih zdravstvenih težav, imaš srečo. Kljub temu vedno obstaja prostor za izboljšave, ko se gre za dobro počutje. Pravzaprav so lahko stvari, ki jih vsakodnevno pozabiš ali postaviš na stran, znaki, da ne skrbiš zase. Te zanima, katere so?

Se počutiš, kot da imaš v možganih meglo?

Kako pogosto se ti zgodi, da se prebudiš iz spanca čisto zmeden/-a? Hitro se odpraviš in skozi vrata odkorakaš brez denarnice, ki jo tisti dan nujno potrebuješ? Ne prepisuj pozabljivosti samo staranju! Dr. Martin G. Bloom, kardiolog in strokovnjak za funkcionalno medicino pravi, da je lahko možganska megla tudi znak nečesa resnejšega, kot je na primer hormonsko neravnovesje, ki vpliva na kognitivne težave. Pri dekletih lahko motnje uma kažejo na slabo delovanje ščitnice. »Razmisli o obsežnem krvnem testu, ki meri vse hormone in o testu ščitnice, za ugotovitev temeljnih vzrokov možganske megle

Ker lahko tvoj črevesni mikrobiom vpliva na preostali del telesa, lahko zdrava prehrana prinese večjo jasnost in sposobnost koncentracije. »Večina bolnikov je presenečenih nad razliko, ki jo lahko zdrava prehrana naredi za kognitivne funkcije,« pravi Dr Bloom. Uživanje več probiotičnih živil bi lahko pomagalo uravnotežiti mikrobiom.

»Ne da se mi, res ne!«

Zahteve službe ali starševstva, tudi naporen študij lahko zmanjšajo željo po spolnosti, prav tako tudi dolgoletna partnerstva. »Medtem ko libido nenehno narašča in pada, če želje nikoli ni, to ni dobro,« pravi dr. Bloom. Mogoče gre za okvaro hormonov. Dobro je, da se o tem pogovoriš z zdravnikom in posvetiš pozornost svojim hormonom (kot so testosteron, estradiol, estriol, progesteron in drugi). Hormonska neravnovesja so lahko povezana z resnejšimi problemi, kot so utrujenost, depresija, povečanje telesne mase in celo težave s srcem.

Za slabo počutje so lahko krivi številni dejavniki.

Nenehno si pod stresom

Naj gre za delo, študij, družino, odnose ali splošno zaskrbljenost zaradi sveta, stalni stres pač vpliva na zdravje. Stresni hormon kortizol lahko dolgo ostane povišan, pravi dr. Bloom: »Ko so ravni kortizola neuravnotežene ali povišane, se lahko počutimo nerazpoložene, tesnobne, depresivne ali trpimo zaradi slabe kognitivne funkcije – vse to pomeni nižji libido in lastno vrednost.« Visok kortizol lahko povzroči tudi povečanje telesne maščobe in različnih tipov vnetij, kar lahko privede do manjše samozavesti, frustracij ter zmanjšane energije.

Samo spal/-a bi prosim!

Poleg tega, da si vzameš čas zase, za vadbo in skrbiš za dobro prehrano, je spanec ključnega pomena za zdravje. »Torej, ko poskušaš zaspati, ampak zaspati preprosto ne moreš (vsaj ne učinkovito), se čim prej posvetuj s svojim zdravnikom,« svetuje dr. Bloom.

Morda se soočaš s spalno apnejo – motnjo spanja, pri kateri se tvoje dihalne poti sesedejo in prekinejo cikel spanja skozi noč. Stanje je povezano z visokim krvnim tlakom, povečanjem telesne mase in srčnimi boleznimi.

Spanje je prav tako ključnega pomena za ponastavitev notranje ure, pravi dr. Bloom: »V popolnem scenariju bi tvoje telo imelo neverjetno dober in organiziran vzorec spanja,« pojasnjuje. »Ko se staramo, nekatere od notranjih ravni hormonov postanejo neuravnotežene, kar lahko povzroči domino učinek pomanjkljivosti, kar povzroči slab spanec«.

Včasih se moraš postaviti na prvo mesto.

Nožne mišice ti trzajo ali »zakaj se miza premika?«

Če večino dneva preživiš sedeč/-a za računalnikom ali pred televizijo, morda ne boš dvakrat pomislil/-a na občasno trzanje mišic ali krče v nogah. Vendar zdravstveni direktor Carillon Miami Wellness Resorta, dr. Adonis Maiquez opozarja, da lahko pogosti krči v mišicah kažejo na nizko raven magnezija. Sčasoma lahko povzročijo zdravstvene težave. »Povzročajo tveganje za srčne aritmije (nenormalen srčni utrip),« dodaja. Dr. Adonis priporoča, da povečaš uživanje živil, bogatih z magnezijem, kot so mandlji, bučna semena in banane, da bi ublažil/-a naključno in nenavadno trzanje.

Se tudi ti soočaš s katerimi od teh znakov ali simptomov? Mogoče je dobro, da malce spremeniš svoj način življenja! Znaki slabe skrbi zase so tudi suhost kože, akne ali mozolji ter nenehna (dnevna) zaspanost. Mogoče se moraš bolj pogosto vprašati tudi, kako se počutiš? Če se počutiš, da svojemu zdravju ne posvečaš dovolj pozornosti, moraš s tem pričeti, saj ti lahko pomaga na dolgi rok. Še nekaj znakov si lahko prebereš tukaj.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button