NovicePotovanje

V Mariboru so zagnali sistem souporabe koles Mbajk

V Mariboru so včeraj, 21. aprila, zagnali sistem souporabe koles Mbajk. Vanj je zaenkrat vključenih 21 postaj z 210 kolesi, ki so razporejene po širšem središču mesta, prva ura vožnje pa je brezplačna. Uradno odprtje sistema je predvideno po prvomajskih praznikih.

Kolesa Mbajk so namenjena izposoji za posamezno vožnjo in ne za večurno ali celodnevno izposojo. “Gre za praktično in okolju prijazno dopolnitev sistema javnega potniškega prevoza v mestu,” sporočajo z mariborske občine.

Uporabniki si lahko izposodijo kolo na kateri koli od postaj in ga na kateri koli od postaj tudi vrnejo.

Izposojo lahko opravijo preko terminala na postaji ali preko mobilne aplikacije Mbajk. Razpoložljivost prostih koles in ključavnic za vsako od postaj lahko preverijo na terminalu ali preko mobilne aplikacije.

Uporabniki storitve ob letni registraciji plačajo tri evre, ki se štejejo kot dobropis, nato pa si kolesa za posamezne vožnje izposojajo brezplačno, saj je brezplačna vsaka prva ura izposoje ob neomejenem številu izposoj. Uporabniki lahko registracijo v sistem uredijo na spletni strani www.mbajk.si.

Za občane bo na Glavnem trgu še vedno na voljo začasna info točka, kjer lahko pridobijo vse informacije o delovanju sistema, ki bo sicer deloval 24 ur na dan vse dni v letu.

Pogodbo za vzpostavitev sistema je občina sklenila s podjetjem Europlakat. Koncesijsko pogodbo so podpisali za 15 let. Omenjeno podjetje je zagotovilo 15 postaj in 150 koles, ostala pa drugi partnerji na čelu z NLB Skupino. V prihodnje se bo mreža po napovedih župana Saše Arsenoviča še širila.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button