Potovanje

Štirje razlogi za obisk Makarske v zimskih mesecih

Pogled na planinski masiv Biokovo je dih jemajoč.

Nedaleč od Makarske, v vznožju Biokovega, se razprostira čarobna vas Kotišina, ki skriva mnogo občudovanja vrednih čudes. Sprehod po prastarih poteh, ki vodijo od Makarske skozi prečudovito naravo do tega kraja, vam bo pričaral nepozabne užitke v čarobni naravi.

1. Ljubitelji rastlin lahko celo leto uživajo v »Vrtu dvanajst cvetnih mesecev«

Makarske,
Naravna dediščina je eden izmed največjih zakladov Kotišine.

V Kotišini najdemo Biokovski botanični vrt, ki je sestavni del Naravnega parka Biokovo. Park, zamišljen kot »Biokovo v malem«, so uradno odprli leta 1984 na pobudo patra dr. Jureta Radića, njegovih sodelavcev in prostovoljcev. Vrt je resnično poseben, saj tam raste avtohtono rastlinstvo, značilno le za področje Naravnega parka Biokovo in Podbiokovlja. Na relativno majhni površini, ki meri 3,5 hektara, se zvrstijo različni biotopi (življenjski prostori organizmov). Biokovski botanični vrt ponuja vse od skalnatega sveta, prek grobelj in obdelovalnih površin, do prepadnih sten in kanjona Proslap, v katerem v času velikega deževja nastane istoimenski slap. V naštetih biotopih trenutno lahko najdemo 250 različnih rastlin, od katerih so številne endemske ali strogo zaščitene vrste. Glede na to, da so vse vrste avtohtone, lahko v vsakem letnem času, torej v vseh vremenskih razmerah, v parku občudujemo cvetoče rastline. Ravno zato je park dobil še eno ime, in sicer »vrt dvanajstih cvetnih mesecev«.

Makarske,
V okolici Kotišine se skrivajo številna naravna in kulturna čudesa.

Sedem področij vrta (rastlinstvo biokovskih sotesk, rastlinstvo biokovskih skal, zdravilno rastlinstvo s področja Biokovo, poljščine in kulturne rastline, rastlinstvo širšega področja, rastlinstvo grobelj in ostalo rastlinstvo Biokovega) je povezanih s peš stezami. Na teh so na več mestih postavljene izobraževalne table in klopi za odmor ter počitek.

2. Raj za sprehode po neokrnjeni naravi

Sprehod po Naravnem parku Biokovo je izjemno doživetje.

V tem kraju boste našli veliko poučnih poti, na katerih lahko izveste kar nekaj zanimivosti o zgodovini in prebivalcih Kotišine. Turistična agencija Tip Extreme ponuja dve zelo zanimivi pohodniško – adrenalinski turi. Ena tura poteka med Kaštelom in Kotišino. Druga tura poteka od Kotišine po pozabljenih in zelo zahtevnih poteh, kjer bodo prišli na račun vsi pustolovci. Na sprehod po prelepi naravi in na raziskovanje zgodovinskih objektov se lahko odpravite tudi sami.

3. Interaktivno odkrivanje arheološke, etnološke in naravne dediščine za vse znanja željne

Delovanje človeka in narave je v Kotišini in v Naravnem parku Biokovo zelo prepleteno.

Če se radi učite in spoznavate nove stvari, vsekakor obiščite nov Interpretacijski center Veliki Kaštel. Opremljen je z najsodobnejšo multimedijsko tehnologijo. V središču interpretacije in predstavitve tako kulturne kot naravne dediščine, je Kotišina, in to skozi tri poglavitne teme: arheološko, etnološko in naravno dediščino. Tukaj si boste lahko ogledali del arheoloških razstavnih predmetov, ki so bili pod vodstvom Mestnega muzeja Makarska najdeni na področju Kotišine. Iz etnoloških zgodb lahko spoznamo življenjski slog prebivalcev, posebej pa je poudarjena povezava med delovanjem človeka in narave. Večji del centra je posvečen naravni dediščini in fenomenu velike rastlinske raznolikosti na širšem lokalnem področju. Večji poudarek pa je na dediščini Biokovskega botaničnega vrta Kotišina ter zapuščini idejnega očeta vrta patra Jureta Radića.

4. Prenovljena kolesarska steza bo izpolnila pričakovanja vsakega raziskovalca na dveh kolesih

Cerkvica Svetega Antona v Kotišini.

Kolesarska steza, ki vodi od središča Makarske pa vse do Kotišine, ponuja čudovit razgled na okoliško naravo. Kolesarje pa na poti čakajo tudi tri inovativna, popolnoma opremljena počivališča, od katerih eno služi celo za opazovanje ptic. S projektom »Revitalizacija kulturnozgodovinske dediščine zaselka Kotišina«, ki je financiran iz evropskih strukturnih in naložbenih sredstev, je Kotišina dobila vrsto novih vsebin, ki vas bodo ob obisku zagotovo navdušile.

 

 LŽ / IPPR
Ante BEBIĆ, Ivo RAVLIĆ, Mila LUKIĆ, Boris LUETIĆ

Sorodni članki

Back to top button