Kulsko

Na Izraelskem pokopališču so že pred 3500 leti uporabljali opij

Izraelski raziskovalci so na okoli 3500 let starem pokopališču v kraju Tel Yehud blizu Tel Aviva v keramičnih posodah našli sledi opija, so v skupni izjavi sporočili iz Univerze v Tel Avivu, znanstvenega inštituta Weizmann in Izraelskega urada za starine. Gre za najstarejše znane dokaze o uporabi opija pri ljudeh.

Keramične posode, na katerih je bil v sledovih opij, ki naj bi po obliki spominjale na makove cvetove, so našli med izkopavanjem v kraju Tel Yehud. Tam se nahajajo kanaanske grobnice iz 14. stoletja pred našim štetjem.

Raziskovalci menijo, da so Kanaanci psihoaktivno drogo uporabljali pri pogrebnih obredih. Med njimi naj bi družinski člani poskušali priklicati duha umrlih sorodnikov in z uporabo opija vstopiti v ekstatično stanje, je o odkritju dejal arheolog iz urada za starine Ron Be’eri.

“To vznemirljivo odkritje potrjuje zgodovinske zapise in arheološke hipoteze, po katerih sta imela opij in trgovina z njim osrednjo vlogo v kulturah Bližnjega vzhoda,” so raziskovalci zapisali v skupni izjavi. Be’eri je ob tem opozoril, da glede uporabe opija v starodavnih časih še vedno ni veliko znanega in da se o njegovi uporabi le ugiba.

Skupno raziskovanje univerze, urada in inštituta se je sicer začelo leta 2012, ko so izkopavanja v Tel Yehudu razkrila vrsto grobov iz pozne bronaste dobe.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button