Kulsko

Danes praznujejo mačke – kako so predstavljene v popularni kulturi?

Predejo, se crkljajo, mijavkajo in občasno spraskajo tudi sedežno garnituro. Mačke so ene bolj priljubljenih domačih živali, vendar so te kosmatinke še mnogo več od tega. Milijoni verjamejo, da prinašajo srečo, navdihnile so junaške like, obenem pa so že od starodavnih kultur modni navdih.

Ob današnjem svetovnem dnevu mačk, ki so ga po zaslugi Mednarodnega sklada za zaščito živali (Ifaw) prvič obeležili leta 2002, je tukaj nekaj mačjih navdihov iz popularne kulture.

Mačja junakinja – Catwoman

Je elegantna, gibčna, hitra in pametna, občasno malo skrivnostna, niti absolutno dobra niti absolutno slaba. Junakinja Catwoman ima številne mačje lastnosti.

V filmu iz leta 2004 jo je upodobila igralka Halle Berry. Takrat so za za pet minut slave trenirali nekaj več kot 40 mačk, ki so nastopile v filmu. Berry naj bi takrat posvojila oranžno-belo mucko, ki pa je pred nekaj leti poginila.

Modna ikona – Hello Kitty

Kdo še ni videl bele mačke z rdečo pentljo na glavi. Znamenita Hello Kitty je prvič ugledala luč sveta leta 1974. Sprva je bil lik mišljen samo kot okras otroške denarnice, kmalu je osvojila svet.

Dandanes obstaja nešteto izdelkov, s katerih maha bela mačka. Velja za enega največjih izvoznih hitov Japonske, ki pa je dobila tudi ozadje. Domnevno živi v predmestju Londona s svojo družino in si je blizu z dvojčico Mimmy, ki na glavi nosi rumeno pentljo.

hello kitty, mačke

Mačje oči, ki izvirajo že iz časa starega Egipta

Številne igralke, manekenke in vplivnice jih imajo – zapeljive mačje oči. Zavita črta na veki je lepotna klasika, ki ima dolgo zgodovino. Čeprav ima verjetno marsikatera ženska še dandanes ob vseh izumih težave si narisati perfektno linijo, je bil to modni trend že za časa starega Egipta.

Prinašalka sreče – Maneki-neko

Maneki-neko je na Daljnem vzhodu domač izraz. To je figurica vabljive mačke, ki naj bi lastniku prinesla srečo in bogastvo. Zaradi izjemne priljubljenosti v kitajskih in vietnamskih skupnostih jo imajo pomotoma za kitajski izum. Prvič naj bi se te mačke prvič pojavile v obdobju Edo na Japonskem (od 17. do sredine 19. stoletja).

Najpogosteje so bele barve z rjavimi in črnimi lisami, najbolj pomembna pa je mahajoča taca. Če ima dvignjeno desno taco, naj bi prinašala bogastvo, z dvignjeno levo taco pa privablja ljudi in stranke.

manekineko, mačke

STA
Arhiv DOSTOP.si, Pexels

Sorodni članki

Back to top button