GlasbaKulsko

Kaj o tvoji osebnosti in obnašanju pove tvoj glasbeni okus?

Vsak ima svoj glasbeni stil, a kaj to pove o naših osebnostih?

To, da se glasbeni okus in osebnostne značilnosti v veliki meri povezujeta potrjujejo številne študije. Spet druge pa pravijo, da ne tako zelo. Ali tudi tebe zanima, kdo ima prav? Preberi, kaj pravijo raziskave o povezavi med tem, kdo si, in tem, kaj poslušaš.

Osebnostne lastnosti in glasbeni okusi

V eni izmed raziskav so raziskovalci prosili več kot 36 000 udeležencev po vsem svetu, naj ocenijo več kot 104 različnih glasbenih stilov. Ti rezultati so pokazali, da sta osebnost in glasbeni okus res povezana, vendar so pri tem pomembne tudi druge individualne razlike. Tukaj ti navajamo nekaj osebnostnih lastnosti, ki jih je študija povezala z določenimi glasbenimi slogi.

  • Če poslušaš pop glasbo, pomeni da si ekstrovertiran, iskren in konvencionalen. Čeprav so bili ljubitelji pop glasbe delavni in so imeli visoko samospoštovanje, raziskovalci domnevajo, da so manj ustvarjalni in bolj nemirni kot tisti, ki jih navdušujejo drugi glasbeni slogi.
  • Rap/hip hop – kljub stereotipu, da so ljubitelji rapa agresivni ali nasilni, raziskovalci niso odkrili takšne povezave. Vendar pa so imeli oboževalci rapa običajno visoko samopodobo in so bili na splošno bolj družabni kot oboževalci drugih stilov.
  • Country – oboževalci so se običajno opredelili kot delavni, konvencionalni, družabni in konservativni. Čeprav se country glasba pogosto osredotoča na zlomljeno srce, so bili ljudje, ki jo imajo raje, običajno čustveno odprti.
  • Rock/heavy metal – rock in heavy metal pogosto ustvarjata podobe jeze in agresije. Ta študija pa je pokazala, da so ti oboževalci nežni, ustvarjalni in introvertirani.
  • Klasika – ljubitelji klasične glasbe, ki so sodelovali v raziskavi, so bili na splošno nekoliko introvertirani, vendar so bili zelo mirni. Med njimi sta bili pogosti ustvarjalnost in samospoštovanje.
  • Jazz, blues in soul – Tisti, ki posušajo to zvrst, so ekstrovertirani z visoko samopodobo. Prav tako so običajno zelo ustvarjalni, inteligentni in sproščeni.
Kateri je tvoj najljubši glasbeni stil?

Lahko osebnostne lastnosti napovemo?

Rezultati študije psihologov Jasona Rentfrowa in Sama Goslinga kažejo, da lahko glasba, ki jo poslušamo, presenetljivo natančno napoveduje naše osebnostne lastnosti.

Študija je recimo pokazala, da ekstrovertirani ljudje raje poslušajo težke basovske linije. Tisti, ki uživajo v kompleksnejših slogih, kot sta jazz in klasična glasba, pa so bolj ustvarjalni in imajo višji inteligenčni kvocient. Rentfrow in Gosling sta svoje študije razširila in preučila posebne vidike glasbe, povezane s preferencami. Študija nadalje kaže, da se ljudje z glasbo identificirajo in jo uporabljajo kot sredstvo za vzpostavljanje odnosov z drugimi ljudmi. To pojasnjuje, zakaj se včasih počutimo zaščitniški do svojega glasbenega okusa: kritika naše glasbe se nam zdi, kot kritika nas samih.

Ko boš naslednjič sestavljal seznam predvajanja pred vožnjo na delo ali vadbo, razmisli, kako se tvoja osebnost odraža v izbiri skladb. Poskusi poslušati glasbene stile, ki jih običajno ne. Raziskave kažejo, da ima to lahko dolgotrajen pozitiven vpliv na možgane.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button