Prehrana

Kako se kuha bograč?

Vsak kuhar ima svoje skrivnosti

Zelenica kar kliče po tem, da si na hitro naredimo piknik. Najlažje je seveda pripraviti čevapčiče ter popeči bučke in sira za žar. A malo boljša organizacija časa nam omogoča, da skuhamo bograč. S tem se z zbrano družbo še bolj povežemo, saj lahko vsak prispeva k slastnemu obroku.

Najprej si pridimo na jasno s tem kaj je bograč in kaj golaž. Kajti zagotovo ni vse golaž. Wikipedija hitro postreže s podatkom, da je bograč golažu podobna jed, ki je značilna za Prekmurje. Z manjšim raziskovanjem lahko hitro ugotovimo, da je glavna sestavina pri golažu goveje meso. Za bograč pa potrebujemo najmanj tri različne vrte mesa. Najpogosteje govorimo o svinjini, govedini in divjačini (divji prašič, srna).

Kot že povedano, jed prihaja iz Prekmurja. Ime bograč je nastalo iz madžarske besede za pastirski lonec tj. bogrács. Še danes namreč velja, da je pravi bograč skuhan v primernem kotlu in na prostem. Poleg tega, da mora vsebovati tri vrsta mesa, je potrebno biti pozoren na še nekaj drugih stvari, ki tvorijo pravi bograč. Za začetek, čebula mora biti pražena na svinjski masti. Za razliko od ostalih golažev, se pri bograču krompir kuha skupaj z vsemi ostalimi sestavinami (torej v bograču) in ne posebej.

 

Recept

Splet ponuja mnogo receptov, ki se razlikujejo v nekaj detajlih. Mi delimo recept portala goPrekmurje.si.

V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Med občasnim mešanjem jo pražimo približno 20 minut in pri tem pazimo, da ne spremeni barve. Oprano goveje meso obrišemo in ga narežemo na 3 centimetre velike koščke. Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino, vse skupaj premešamo in pražimo 15 minut. Na čebulo in govedino potresemo mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo in zalijemo s toliko količine vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine. Zavremo in počasi kuhamo še 15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Prevremo in počasi kuhamo novih 15 min. Dodamo narezano svinjino, vse skupaj premešamo, zavremo za 15 minut nadaljujemo s kuho. Na koncu dodamo narezan krompir, ki naj bo podobne velikost kot je meso. Vse skupaj se kuha dodatnih 15 minut. Začinimo še z belim in rdečim vinom. Zavremo in počasi kuhamo po 10 minutah se bo vse skupaj zgostilo. Za bolj pekoč okus, lahko dodamo pravi močni madžarski feferon. Ko je krompir kuhan je bograč gotov.

Kot rečeno, to je le eden izmed mnogih receptov. Še več jih lahko odkriješ, če se udeležiš katerega izmed Bogračfestov. Mariborskim študentom najbližji (gledano na razdalji in čas) 16. Študentski Bogračfest. V spodnjem videu lahko vidiš kako je bilo leta 2018.

 

ikona pisec DOSTOP.si
ikona fotograf arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec Miha HORVAT

16. Študentski Bogračfest Maribor

Sorodni članki

Back to top button