Izobraževanje

Maša Jazbec: Slovenka z japonskim doktoratom

Kaj je intermedijska umetnost?

Maša Jazbec, diplomantka Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, je postala prva Slovenka z japonskim doktoratom s področja intermedijske umetnosti.

V letošnjem študijskem letu je Maša Jazbec gostujoča profesorica na magistrskem oddelku Interface Culture na univerzi v Linzu.

Intermedijsko umetnost kot fenomen sodobne umetniške prakse je raziskala v diplomski nalogi na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer je končala študij likovne umetnosti. Zanimanje za tovrstno umetnost ni popustilo: tudi magisterij na univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu je bil na to temo, vmes je skočila še na študijsko izmenjavo na Japonsko, v Cukubo, kjer je lani doktorirala.

V letošnjem študijskem letu je gostujoča profesorica na magistrskem oddelku Interface Culture na univerzi v Linzu. Z doktorsko disertacijo, pravi, je hotela prispevati k skupnim raziskovalnim praksam med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. »Razviti sem hotela različne sisteme za manipuliranje senzornih integracij, da bi dosegla lastništvo tujega telesa, ga zaznala kot svojega ter raziskala, kateri stimulansi so ključni za to.«

 

 UM
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button