Kronika

Volitve v ZDA: Biden osvojil predsedniški mandat, Trump poraza ne prizna

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija in tako v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Po projekcijah je prejel najmanj 273 elektorskih glasov in presegel prag 270, ki so potrebni za izvolitev.

Nekdanji ameriški podpredsednik Joseph Biden je glede na posodobljene rezultate volitev v zvezni državi Pensilvanija osvojil 3.345.906 glasov. Donald Trump pa 3.311.448. S tem ko je prednost povečal na nekaj manj kot 34.500 glasov, so ga ameriški mediji, vključno s tiskovno agencijo AP in televizijo CNN, razglasili za zmagovalca volitev v tej zvezni državi, ki prinaša 20 elektorskih glasov.


Po projekcijah CNN jih je tako skupaj osvojil 273, po projekcijah AP pa 284. Tako je presegel prag 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev.

Dosedanji predsednik Donald Trump iz vrst republikancev se bo moral tako s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu.

Trump ne prizna poraza na volitvah

Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica,” je dejal Trump po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Trump je poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore.

Napovedal je, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button