Znanost

Kapsula Orion obkrožila Luno in se namestila v njeno krožnico

Vesoljska kapsula Orion ameriške vesoljske agencije Nasa je v ponedeljek dosegla Luno, obkrožila njeno oddaljeno stran in se s testnimi lutkami namesto astronavtov utirila v njeno orbito. To je prvi obisk Lune z Nasino kapsulo po programu Apollo pred 50 leti, vreden pa je 4,1 milijarde dolarjev.

Kapsula se je temni strani Lune 370.000 kilometrov od Zemlje približala na 130 kilometrov, njene kamere pa so Nasi poslale fotografijo Zemlje. “Naša bledo modra pika in njenih osem milijard človeških prebivalcev se zdaj prikazujeta,” je povedala komentatorka v kontroli poletov Nase Sandra Jones. Orion je med drugim preletel “jezero” Tranquility, kjer sta leta 1969 pristala ameriška astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin.

Nasa je kapsulo Orion poslala v vesolje iz Kennedyjevega centra na Floridi v sredo s svojo raketo Space Launch Systems (SLS).

Orion bo konec tedna podrl Nasin rekord v oddaljenosti vesoljskega plovila, namenjenega astronavtom, od Zemlje. To bo na koncu podviga 433.000 kilometrov. Apollo 13 je bil največ 400.000 kilometrov stran od Zemlje.

Kapsula bo v lunini orbiti skoraj teden dni, nato pa se bo vrnila domov. Padec v Tihi ocean je načrtovan za 11. december.

Prihodnje leto je prav tako v okviru programa Artemis predvidena podobna pot kapsule Orion z astronavti, leta 2025 pa naj bi na Luni skušala pristati vesoljska ladja Starship zasebnega podjetja SpaceX.

STA
Facebook Nasa’s Orion Spacecraft

Sorodni članki

Back to top button