Šport

EP za rokometašice: v drugem delu Slovenija premagala Hrvaško!

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na prvi tekmi drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani premagala Hrvaško s 26:18 (13:12).

Slovenske rokometne prvokategornice so po zmagi v svojem prvem nastopu v drugem delu zaključnega turnirja stare celine po dolgih 18 letih naredile pomemben korak proti uvrstitvi na najbolj prestižne tekme. Ključ do zmage nad sosedami je bila sijajna obramba. V drugem polčasu so prejele le šest golov.

Pred njimi sta v nadaljevanju glavnega dela tekmovanja v Ljubljani še dve zahtevni tekmi. V ponedeljek, 14. novembra, se bodo ob 18. uri pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, dva dni kasneje pa jih ob 15.30 čaka še obračun z Madžarkami.

Začele so močno, nato pa so jih sosede ujele

Uvodna postava je na najboljši možni način odprla obračun proti južnim sosedam. Ob koncu šeste minute so povedle s 4:0 ter hrvaškega stratega Nenada Šoštarića prisilile, da je zahteval minuto odmora.

A prava vrednost v slovenski igri je bila igra v obrambi. V 12. minuti so sicer Hrvatice Slovenkam povsem zadihale za ovratnik (6:5), tri minute kasneje pa jih tudi ujele (7:7).

Po minuti odmora selektorja Dragana Adžića, ki je z nekaterimi kadrovskimi korekcijami skušal dvigniti igro svojih varovank, se razmerje na igrišču ni bistveno spremenilo.

V 19. minuti so prvič na dvoboju pogledale v hrbet tekmicam (8:9). Do konca prvega polčasa se je v osrednji nacionalni športni dvorani odvijal izenačen obračun, na veliki odmor pa so se domače igralke odpravile z vodstvom 13:12.

Tudi drugi polčas so začele silovito

Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega. Adžićeve varovanke so ga odprle suvereno, v 34. minuti povedle s 15:12. V 41. minuti so si znova priigrale štiri gole naskoka, potem ko je Nataša Ljepoja zadela z vodstvo s 17:13, njihovo igro pa ni ustavila niti hrvaška minuta odmora.

“Kraljice šoka”, kot so Hrvati poimenovali nosilke bronastega odličja z evropskega prvenstva na Danskem 2020, niso našle načina, da premagajo granitno slovensko postavitev 6-0, v domačem napadu pa je blestela Grosova. Enaintridesetletna Velenjčanka je parala živce tekmicam in svoje soigralke v 45. minuti povedla v vodstvo z 18:13.

V 48. minuti je prednost že znašala sedem golov (20:13). Tudi po drugi hrvaški minuti odmora se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Slovenke so bile še naprej za razred boljše od nemočnih Hrvatic.

Adžićeve varovanke v sami končnici niso popustile v obrambi, borile so se kot levinje, v napadu pa vseskozi imele rešitve za obrambo Hrvatic. Največjo prednost so si priigrale tik pred zadnjim zvokom sirene, ko so povedle za devet golov (26:17).

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros s sedmimi goli. Nataša Ljepoja je prispevala pet, Tamara Mavsar pa štiri zadetke.

STA
FB RZS

Sorodni članki

Back to top button