GlasbaKulturaZabava

Danes se z dobrodelno noto začenja 24. Letni oder Ruše

S koncertom Tria Vivere se danes začenja 24. Letni oder Ruše. Festival ima osrednje prizorišče v z gozdom obkroženem kamnitem amfiteatru ob vznožju Pohorja, kjer bodo do 20. avgusta še drugi koncerti in gledališka predstava. Spremljevalni program bo med drugim tekel na nedavno prenovljenem Trgu vstaje v središču Ruš.

Petkov večer v letnem gledališču Pod goroj bo namenjen narodno-zabavni glasbi, saj bo posvečen praznovanju 70. obletnice Avsenikove glasbe. V soboto na Letni oder Ruše prihaja skupina Šank Rock, prvi festivalski vikend pa bodo zaključili v ritmu dalmatinskih napevov Klape Bonaca.

Drugi festivalski teden bodo v četrtek začeli z 21. Kantfestom in koncertom Zorana Predina, dan pozneje bo na vrsti premierna uprizoritev nove stand up predstave Totega Reporterja Milana, z naslovom Razloži ji, da ne bo. V soboto gostuje hrvaški Parni valjak z novim pevcem Igorjem Drvenkarjem, festival pa bodo zaključili s predstavo Toneta Partljiča Poroka čistilke Marije v izvedbi Kulturnega društva Pekre-Limbuš.

Organizatorji ob tem obljubljajo še razgiban spremljevalni program s koncerti, kulturnimi dogodki in vsakodnevno glasbo z vinilk v Tržnici Triglav. Bližnji Trg vstaje pred Občino Ruše bo gostil Pohorsko pravljico, čez celoten festival pa se bodo na trgu odvijali različni dogodki, od stand up predstav in kuharskih mojstrovin do manjših koncertov.

Evro od vsake prodane vstopnice za pomoč pri posledicah poplav

Festival organizira javni zavod Športni park Ruše ob podpori občine, društev, sponzorjev, donatorjev in prostovoljcev. “Letošnji program je spet sestavljen tako, da ustvarja neponovljivo vzdušje,” zagotavljajo organizatorji.

Športni park Ruše se je skupaj z Občino Ruše odločil, da od vsake prodane vstopnice za letošnji festival nameni evro za pomoč pri lajšanju posledic poplav, ki so prizadele Slovenijo.

Naravno gledališče Pod goroj, kot domačini imenujejo pas pod obronki Pohorja, kjer poteka festival, so začeli graditi leta 1931. Že leto kasneje je bila na tem prostoru uprizorjena prva predstava – ljudska igra Divji lovec Frana Saleškega Finžgarja. Rekorden obisk sta doživeli predstavi Miklova Zala leta 1938 in Matija Gubec leta 1940, saj si ju je ogledalo več kot 6000 gledalcev.

STA
Facebook Letni oder Ruše

Sorodni članki

Back to top button