Izobraževanje

Evropski dan jezikov o pomembnosti večjezičnosti

26. september je dan jezikov. Namenjen osveščanju o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov.

Pestra jezikovna raznolikost Evrope

Svet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov. Obeležujemo ga od leta 2001 in njegov cilj je predvsem spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe.

Evropska unija ima 24 uradnih jezikov in tri pisave. 

Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, od leta 2004 tudi slovenščino, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov. Migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi.

Evropski dan jezikov želi posebej opozoriti na manj razširjene jezike in na pomen varovanja ogroženih jezikov.

Večjezičnost – temeljno načelo EU

Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in druge ustanove tudi letos pripravljajo številne dogodke, ki potekajo na različnih lokacijah in so v prvi vrsti namenjeni mladim in učiteljem tujih jezikov.

Svet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button