IzobraževanjeVideo

S KMŠ-jem smo se uspešno spoprijeli s stresom in “zaštartali 2020”

Klub mariborskih študentov (KMŠ) je organiziral tri predavanja, da bi se študentje lažje soočili z novim izpitnim obdobjem. Govorila so o pomembnosti spanca, dobrih odnosih in kako se prebiti skozi težja obdobja življenja.

KMŠ je z dogodkom “Zaštartaj 2020” poskrbel, da bodo študenti uspešno stopili v novo izpitno obdobje. Potekala so tri predavanja, ki so se osredotočala predvsem na spopadanje s stresom ter kako se spoprijeti z zastavljenimi cilji in obljubami, ki smo si jih zadali za leto 2020.

16 ur brez spanca ima na nas podoben učinek kot pijanost

Prvo predavanje je vodil Emil Marinšek, uspešni podjetnik in ambasador spanja. Osredotočil se je predvsem na pomembnost spanja za zdravje in spregovoril o tem, kako velika težava je to, da imamo danes do spanja tako slab odnos in ga jemljemo kot izgubo časa.

Pomanjkanje spanja med drugim vpliva tudi na našo sposobnost pomnjenja. Kdaj vemo, da smo se naspali? Ko se lahko zbudimo brez budilke in budno preživimo dan brez kave. Tako vemo, koliko spanca dejansko potrebujemo. Če ga ne dobiš dovolj, med drugim trpi tudi tvoj spomin, ki ga morda kriviš, ko se učiš in ti snov ne gre v glavo, dejanski krivec pa je pomanjkanje spanja.

“Karkoli se zgodi, jaz bom okej”

Nato je Lenja Faraguna, ustanoviteljica slovenskih podjetnikov World Changers Slovenia, temo preusmerila na to, kako lahko pridemo skozi težje čase v življenju. Beseda je tekla predvsem o tem, da moramo naše misli nadzorovati. Ko se nam zgodi nekaj slabega, si govorimo, kako je vse težko, ko nekaj dobrega pa, da je vse skupaj  neverjetno. Oboje je narobe. Kar je dobro, nam ne sme biti neverjetno, ampak zelo verjetno. Dobre stvari nam morajo namreč biti na dosegu roke, slabe pa nas ne smejo nikoli popolnoma potreti. Pomembno je, kaj imamo v mislih, saj se sploh ne zavedamo, da to vpliva na nas.

kmš, stres, spopadanje s stresom, spanje, spanec, pomembnost spanja, pomanjkanje spanja, pomanjkanje spanja in sposobnost pomnjenja, učenje za izpite, izpitno obdobje, izpiti in stres, emil marinšek, lenja farunja, težki časi, preživeti težke čase, pijanost, sanela banović, pomembnost odnosov | Emil Marinšek je poudaril pomembnost spanja.
kmš, stres, spopadanje s stresom, spanje, spanec, pomembnost spanja, pomanjkanje spanja, pomanjkanje spanja in sposobnost pomnjenja, učenje za izpite, izpitno obdobje, izpiti in stres, emil marinšek, lenja farunja, težki časi, preživeti težke čase, pijanost, sanela banović, pomembnost odnosov | Lenja Faraguna je študentom povedala, kako se lahko prebijejo skozi težje čase.
kmš, stres, spopadanje s stresom, spanje, spanec, pomembnost spanja, pomanjkanje spanja, pomanjkanje spanja in sposobnost pomnjenja, učenje za izpite, izpitno obdobje, izpiti in stres, emil marinšek, lenja farunja, težki časi, preživeti težke čase, pijanost, sanela banović, pomembnost odnosov | Zadnja je nastopila zdravnica Sanela Banović.
kmš, stres, spopadanje s stresom, spanje, spanec, pomembnost spanja, pomanjkanje spanja, pomanjkanje spanja in sposobnost pomnjenja, učenje za izpite, izpitno obdobje, izpiti in stres, emil marinšek, lenja farunja, težki časi, preživeti težke čase, pijanost, sanela banović, pomembnost odnosov | “Zaštartaj 2020” se je končal z zahvalami predavateljem. 

  Lenja je poudarila še, da se moramo imeti “fajn”. Tudi, če te čaka nekaj tako slabega, kot je učenje za izpite, najprej naredi nekaj, zaradi česar se boš počutil dobro. Nato ti bo lažje iti v akcijo in narediti nekaj produktivnega. Običajno nas komaj krize spodbudijo, da si vzamemo čas za sebe, kar je narobe. Zdaj začni z zabavo.

  Zdravnica o pomembnosti odnosov

  Kot zadnja je nastopila doktorica medicine Sanela Banović, ki je poudarila pomembnost odnosov. Študente je spodbudila, da naj pokličejo starše, sorodnike ali prijatelje, se spomnijo na njih, jim nekaj podarijo, preživijo nekaj časa skupaj z njimi … Izpostavila je ironijo, da lepo govorimo o drugih komaj takrat, ko jih ni več in jim takrat kupujemo rože. Sedaj povej nekomu, da ga imaš rad in mu kupi rože. Kot zdravnica se Sanela namreč dobro zaveda, da bomo vsi nekega dne umrli in želi druge spodbuditi, da ne bodo ničesar obžalovali. Ceni ljudi v svojem življenju in jim daj tudi glasno vedeti, da jih ceniš.

   

  Mojca KUPČIČ
  Mojca KUPČIČ
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button