Zdravje

Mesec preprečevanja zasvojenosti: na poti do Slovenije brez tobaka 2040

Ob obeleževanju meseca preprečevanja zasvojenosti v novembru na NIJZ predstavljajo publikacijo, ki govori o dosedanjih dosežkih Slovenije na področju zmanjševanja uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ter nadzora nad tobakom, o izzivih, s katerimi se dandanes soočamo na tem področju in ter o predlogih učinkovitih ukrepov za nadaljnje zmanjševanje razširjenosti uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Po letu 2000 vse do leta 2020 je med polnoletnimi prebivalci Slovenije kadil približno vsak četrti. Po sprjetju novega zakona, pa se je odstotek kadilcev med odraslimi prebivalci znižal. S tem smo na dobri poti, da Slovenija do leta 2040 postane družba brez tobaka. Še vedno sicer kadi vsaki 5 odrasli Slovenec med 15 in 74 letom starosti.

Dobra novica pa je, da se je od leta 2002 do leta 2018 znatno znižalo kajenje med mladostniki. Ti so ponavadi skupina, ki običajno začne kaditi. Kljub temu pa je pretresljiv podatek, da med 15-letniki kadi skoraj vsak deseti.

Na poti do Slovenije brez tobaka 2040

Strategiji za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2021-2030 so si pri NIJZ v Sloveniji leta 2019 zastavili cilj, da bo v letu 2040 Slovenija družba brez tobaka. To pomeni, da bo v letu 2040 v Sloveniji manj kot 5 % prebivalcev, starih 15 let in več, ki uporabljalo tobačne in povezane izdelke. Strategija je trenutno v medsektorski obravnavi, sledi potrditev strategije na vladi. Po potrditvi strategije bodo pripravljeni podrobnejši dvoletni akcijski načrti za izvajanje ukrepov strategije.

Po sprejetju Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v letu 2017 smo po skoraj dveh desetletjih beležili pomembno znižanje odstotka kadilcev med odraslimi prebivalci Slovenije. Ukrepi zakona so dolgoročno naravnani in bodo polni učinek šele pokazali. Ukrepi, navedeni v strategiji, pa bodo zagotovili nadaljnje zniževanje odstotka kadilcev in uporabnikov povezanih izdelkov.

Tudi Evropska unija si je v letošnjem letu ob sprejetju Evropskega načrta za boj proti raku zastavila plan Evropa brez tobaka za leto 2040. Takrat naj bi manj kot 5 % prebivalcev uporabljalo tobak (v primerjavi z današnjimi 25 %). Za doseganje tega cilja Evropska unija načrtuje  dosledno izvajanje trenutno obstoječega programa nadzora nad tobakom, prenovo direktiv, ki se nanašajo na tobačne izdelke, vključno z direktivo, ki določa trošarine, ter spremembe določb o čezmejnih vnosih tobačnih izdelkov. Morebitne nove ukrepe nadzora nad tobakom, ki jih omenja Evropska komisija, že vključuje tudi slovenska strategija.

Publikacija je v slovenskem jeziku dostopna na naslednji povezavi.

NIJZ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button