Življenjski slog

4 koraki, ki ti bodo pomagali preboleti bivšega ali bivšo

Lahko je šlo za tvojo odločitev ali njegovo/njeno, mogoče celo skupno, morda pa je šlo za višjo silo - prekinitev razmerja je vedno boleča. Seveda je vsaka situacija drugačna, kljub temu pa obstaja nekaj korakov, ki ti bodo pomagali preboleti bivšega ali bivšo.

Ko si z nekom skupaj več mesecev ali celo let, je prekinitev razmerja vedno težka. Raziskave kažejo, da gre za podobno bolečino, kot ob smrti bližnjega – navsezadnje tudi ob razhodu izgubiš nekoga, ki je bil del tvojega vsakdana. Običajno pa so edini nasveti, ki jih slišiš za prebolevanje bivšega oz. bivše, da čas pozdravi vse rane. Verjetno bo bolečina s časom res izginila, ampak obstaja nekaj korakov, ki jih lahko storiš, da ti bo lažje. Mi ti predstavljamo štiri.

Vzemi si čas za žalovanje

Si že slišal za faze žalovanja? Čeprav se običajno uporabljajo ob smrti bližnjega, je prekinitev razmerja prav tako dober razlog, da si vzameš čas in žaluješ. Morda to ne bo potekalo v fazah zanikanja, jeze, pogajanja, depresije in sprejetja, pomembno je samo to, da si vzameš čas zase. Pozabi na obveznosti, ostani v postelji ali pojdi ven s prijatelji, karkoli ti bo pomagalo žalovati. Vse aktivnosti so sprejemljive, dokler se ob njih počutiš bolje.

razhod, bivši, bivša, partner, bivši partner, bivša partnerica, študentska razmerja, ljubezen, romanca, konec zveze, preboleti bivšega, preboleti bivšo, partner, partnerica, žalovanje, faze žalovanja, razmerje, prijatelja, prijatelja po razhodu, prijatelja z bivšim, hobi
Žalovanje je pri vsakem drugačno.

Ne sanjari o popolnosti razmerja

Ko nekoga izgubiš, se boš morda spominjal samo lepih aspektov razmerja z njim. Ampak takšno razmišljanje te bo samo užalostilo. Ne glede na to, zakaj sta prekinila, mogoče zaradi sile nad vama ali pa zaradi vaju, v vsakem primeru nobeno razmerje ni bilo popolno in tega se moraš spomniti. Če imaš s tem težave, lahko narediš spisek vseh slabih lastnostih, ki jih je imel/a tvoj/a bivši/a, lahko pa se obrneš tudi na svoje prijatelje, če si se jim zaupal, ko sta se prepirala.

Znebi se stvari, ki te spominjajo na vajino razmerje

Čisto od tebe, njega/nje in vajinega razmerja je odvisno, če se bosta po nekaj časa žalovanja odločila, da bosta ostala prijatelja. A v vsakem primeru se znebi stvari, ki te spominjajo na vajino romanco. Te stvari te bodo samo spominjale na nekaj, česaar ne moreš imeti. Nehaj sanjariti, saj sta prekinila z razlogom.

razhod, bivši, bivša, partner, bivši partner, bivša partnerica, študentska razmerja, ljubezen, romanca, konec zveze, preboleti bivšega, preboleti bivšo, partner, partnerica, žalovanje, faze žalovanja, razmerje, prijatelja, prijatelja po razhodu, prijatelja z bivšim, hobi
Imaš ogromno različnih možnosti za nove hobije.

Najdi nov hobi

Z bivšim/bivšo si verjetno preživel veliko časa, kar pomeni, da boš imel sedaj v svojem vsakdanu nekaj lukenj, ki jih, namesto, da posedaš, čimprej zapolni. To seveda velja po tem, ko si že izkusil fazo žalovanja, saj je takrat popolnoma normalno, da boš cele dni posedal. Nato si najdi nov hobi. Mogoče si že dlje časa želiš nekaj poskusiti, mogoče potrebuješ samo nekaj, da ti zapolni čas. Začni se ukvarjati z jogo, pojdi na plesni tečaj, pridruži se kakšnemu klubu na faksu … Možnosti je ogromno.

Če si še vedno v fazi žalovanja, si lahko tukaj prebereš še nekaj nasvetov, kako zmanjšati bolečino ob prekinitvi razmerja.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button