Življenjski slog

8 stvari, do katerih lahko pride, če opustiš družbena omrežja

Družbena omrežja so vir odlične zabave, hkrati pa lahko terjajo ogromno porabo časa in povzročajo hudo zasvojenost. Preveri do česa bi prišlo, če bi se za nekaj časa odločil opustiti njihovo uporabo.

Družbena omrežja so polna nasprotij. Medtem ko nudijo veliko zabave in znanja, tam najdemo ogromno sovraštva in nestrpnosti. Ko na njih preživimo veliko časa, pa si življenja brez že težko predstavljamo. Obstaja pa veliko razlogov, zakaj bi bilo družbena omrežja (vsaj začasno) dobro dati na pavzo. Preveri nekatere izmed njih.

1 Opravil boš več dela in to hitreje

Ko ne boš več pozoren na konstantno vibriranje telefona, boš hitro opazil nagel porast svoje produktivnosti. Družbena omrežja so namreč konstantni motilci naše pozornosti. Pri opravilih, med katerimi preverjamo družbena omrežja, se naša produktivnost oz. čas, v katerem opravimo nalogo, zmanjša za kar 40 odstotkov.

2 Sprva boš morda občutil trenutke tesnobe

Čeprav so dolgoročni učinki opuščanja družbenih omrežij pozitivni, sta lahko takojšnji reakciji stres in tesnoba. Te občutke sproža sprememba po pretekli navezanosti. Če smo od uporabe omrežij že odvisni, pri prenehanju pride do znižanja ravni dopamina. Ti občutki pa običajno ne trajajo več kot nekaj dni.

 Družbena omrežja, družbeno omrežje, socialno omrežje, produktivnost, stres, tesnoba, samozavest, zdravje, odnosi, opustitev družbenih omrežij
Prve dni po opustitvi družbenih omrežij lahko čutiš občutke tegobe.

3 Adijo, stres

Po prvotnih tegobah boš stresu lahko rekel adijo. Ker smo družbenim omrežjem izpostavljeni vedno in povsod, vsak trenutek vemo, kaj se kje dogaja. To pa viša ravni našega stresa. Opuščanje družbenih omrežij tako vodi v večjo mirnost in osredotočenost.

4 Pričakuješ lahko povečano samozavest

Na družbenih omrežjih vsi običajno delimo le najsrečnejše in najlepše dele naših življenj, za katere želimo, da jih vidijo tudi drugi. Ker s tem ustvarjamo nerealne slike, pa lahko to pri mnogih vodi do nelagodja in nenehnega primerjanja z drugimi. Ko zapustiš Facebook in ostala omrežja, si deležen veliko manjših količin lažne popolnosti. Tako situacije dojemaš bolj realno in se izogneš pritiskom nepotrebnega primerjanja.

5 Tvoj ritem spanja ti bo hvaležen

Pred spanjem te družbena omrežja lahko hitro zavedejo v to, da nečesa “ne preveriš samo na hitro”. Mnogi pred spanjem na družbenih omrežjih vsak dan porabijo celo uro ali dve. Predstavljaj si, kako ti bo telo hvaležno, če teh 15 ur na teden raje porabiš za spanje.

6 Okrepil boš svoje odnose z ljudmi

Seveda so družbena omrežja lahko odličen način, kako ostati v stiku s starimi ali oddaljenimi prijatelji, vendar lahko opustitev družbenih omrežij vodi v znatno izboljšanje tvojih prijateljstev “v živo”. Medosebni odnosi v živo so namreč veliko močnejši od tistih, ki se dogajajo preko spleta.

 Družbena omrežja, družbeno omrežje, socialno omrežje, produktivnost, stres, tesnoba, samozavest, zdravje, odnosi, opustitev družbenih omrežij
Dobri medosebni odnosi blagodejno vplivajo na dobro počutje in duševno zdravje.

7 Manj sedenja, več aktivnosti

Celodnevno sedenje bi lahko za tvoje zdravje bilo prav tako nevarno kot kajenje. Z opustitvijo družbenih omrežij se tako izogneš nepotrebnemu sedenju – prosti čas raje porabi za bolj zdrave aktivnosti.

8 Bolje se boš spoznal

Ko boš nehal scrollati po (navideznih) življenjih drugih, boš več časa posvetil sebi, svojim interesom, željam in stvarem, ki te motivirajo. Če se ne boš ukvarjal s tem, kaj kdo je za večerjo, se boš lažje posvetil sebi (in svoji večerji).

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button