Življenjski slog

Alkoholni maček: Kako ga lahko preprečiš ali lažje preživiš

Tvoje divje noči naslednje jutro pogosto pospremi alkoholni maček? Če se že počutiš slabo, je na žalost malo stvari, ki jih lahko storiš, da si boš počutje izboljšal. Obstaja pa nekaj ukrepov, ki jih lahko storiš ob naslednji divji noči, da zmanjšaš možnosti slabega počutja.

Alkoholni maček je gotovo ena izmed največjih tegob študentov. Včeraj si spil malo preveč, danes zjutraj imaš faks, ampak se zaradi slabosti in glavobola komaj premikaš. Kaj lahko storiš, da zmanjšaš možnosti za alkoholnega mačka?

Jetrom daj tokrat premor

Očitna rešitev je, da pojdi ven, ampak tokrat ne pij. Sploh, če se zadnje čase zelo pogosto zbujaš z mačkom. Daj svojemu telesu premor.

Ena pijača na uro

Če ne želiš narediti popolnega premora, pa lahko svoje pitne navade malo umiriš. Če spiješ eno pijačo na uro in piješ celo noč, boš verjetno zjutraj vseeno okej – odvisno seveda od tebe in tvojega telesa. Povprečna pijača je seveda kozarec piva, špricar, juice vodka … Vse v normalnih količinah in kozarcih.

Kozarec vode na pijačo

Zaradi dehidracije, ki jo povzroči alkohol, spij kozarec vode na kozarec alkohola. To ti zna pomagati, razen, če boš spil res veliko alkohola. Če spiješ na primer 20 kozarcev alkohola, ne moreš pričakovati, da ti bo pomagalo 20 kozarcev vode. Škodila pa ti seveda ne bo.

Predhodno nekaj pojej

Če nekaj poješ, ko si že “v rožicah”, je prepozno. Pojej nekaj mastnega, preden začneš piti ali vsaj na sredi pitja. Mastno hrano namreč telo dolgo prebavlja, zato bo tvoje telo prezaposleno in bo alkohol v kri prihajal počasneje.

zmačkanost, alkohol, pitje alkohola, slabo počutje, kako preprečiti mačka, kako preživeti mačka, maček, študenti in alkohol, dehidracija, pitje vode in alkohol, voda, premor od alkohola, pitne navade, pitne igre, štuk, klub, klubi, kozarec vode, hrana za maček, hrana in alkohol, mastna hrana, v rožicah, dovolj spanca, temnejši alkohol, temni alkohol, svetli alkohol, kongenerji, kateri alkohol povzroča mačka, pijača
Naslednjič raje nazdravite s kakšnim prozornim alkoholom.

Izogibaj se temnejšemu alkoholu

Temnejši alkohol, kot je tekila, rdečo vino in viski vsebuje več snovi, ki se imenuje kongenerji. Ta snov daje pijači temnejšo barvo in okus, povezana pa je tudi z večjo možnostjo, da boš naslednje jutro zmačkan. Zato te pijače raje menjaj s kakšnim svetlejšim alkoholom.

Izogibaj se cigaretam in drogam

Tako alkohol kot cigarete in druge droge imajo slabe posledice na tvoje telo, zato ne moreš biti presenečen, če se slabo počutiš, ko jih pomešaš. Osredotoči se samo na eno izmed teh stvari na noč.

Dovolj spanca

Pojdi spat, ko si utrujen. Tvoje telo bo po pitju potrebovalo čas zase, ti pa nekaj kvalitetnih ur spanca.

Ko si že zmačkan

Če pa je za reševanje pred mačkom prepozno, pa na žalost nimaš več veliko možnosti, kaj lahko storiš. To, da se lahko mačka nenadoma rešiš z nekim čudežnim zdravilom, je na žalost samo mit. Ko se zbudiš z mačkom je najbolje, da greš nazaj spat, če lahko. Morda sploh ne boš imel možnosti delati nič drugega kot ležati ob wc školjki in si prebrati, kaj lahko naslednjič storiš za preprečevanje mačka. Pod nobenim pogojem pa ne začni piti še več alkohola, saj boš samo prelagal neizogibno, alkoholni maček te bo namreč prej kot slej dohitel.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button